Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

ΕΔΩΣΑΝ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ – ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ! Το μέλλον των εργαζομένων



Λίγο μετά τις 2 το πρωί του Σαββάτου έπεσαν οι υπογραφές μεταξύ της Σκλαβενίτης, των τραπεζών και των μετόχων της Μαρινόπουλος, ανοίγοντας τον δρόμο για την υλοποίηση του μεγαλύτερου deal διάσωσης επί ελληνικού εδάφους.

Τι αναφέρει η ανακοίνωση
«Υπεγράφη σήμερα μεταξύ της ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, των Τραπεζών και της ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ, η συμφωνία των όρων του σχεδίου εξυγίανσης της τελευταίας.
Είναι το πρώτο από μία σειρά σημαντικών βημάτων που απαιτούνται να πραγματοποιηθούν έως την πλήρη υλοποίησή του.
Ωστόσο, δίνεται πλέον η δυνατότητα να παρασχεθεί η αναγκαία χρηματοδότηση από τις Τράπεζες και την ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ, προκειμένου να αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται η ομαλή λειτουργία της εταιρείας, ιδιαίτερα δε να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη μισθοδοσία των Εργαζομένων, η ομαλή καταβολή των μισθωμάτων στους ιδιοκτήτες των ακινήτων και η κάλυψη βασικών λειτουργικών εξόδων, ώστε να διατηρηθεί η συνεκτικότητα του δικτύου καταστημάτων έως την ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Το σχέδιο εξυγίανσης θα τεθεί υπ’ όψιν των πιστωτών, προκειμένου να τύχει της έγκρισής τους πριν την υποβολή του στο πτωχευτικό δικαστήριο για επικύρωση.
Η ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ ανέλαβε την πρωτοβουλία να συμμετάσχει στο σχέδιο εξυγίανσης, έχοντας ως κύριους στόχους τη διάσωση των περίπου 11.000 θέσεων εργασίας, τη στήριξη των προμηθευτών και την ενίσχυση του κλάδου του λιανικού εμπορίου».

Τι προβλέπει το συμφωνητικό 
Όροι Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης
Ύψος Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης: 80 εκατ. ευρώ
Κάλυψη Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης: Η Σκλαβενίτης θα βάλει 15 εκατ. ευρώ. Οι Μαρινόπουλοι (ή και εταιρείες ελεγχόμενες από αυτούς) 10 εκατ. ευρώ και τα πιστωτικά ιδρύματα 55 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 15 εκατ. ευρώ με την εταιρική εγγύηση του Επενδυτή.
Ως εξασφάλιση για την πλήρη και ολοσχερή αποπληρωμή του ποσού των 15 εκατ. ευρώ, το οποίο θα καλύψει τη μερική εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μισθωμάτων των καταστημάτων των Εταιρειών, με σκοπό την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων των ακινήτων, θα χορηγηθεί κατά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης από τον Επενδυτή υπέρ των Πιστωτικών Ιδρυμάτων ισόποση εταιρική εγγύηση του Επενδυτή με επιτόκιο Euribor +1,5%. Σε περίπτωση αρνητικών τιμών Euribor, θα εφαρμόζεται μηδενικό επιτόκιο βάσης.
Τα 15 εκατ. ευρώ που θα βάλει η Σκλαβενίτης θα κατευθυνθούν αποκλειστικά και μόνον για αγορά εμπορευμάτων τοις μετρητοίς.
Μηχανισμός Εκταμιεύσεων Ενδιάμεσης Χρηματοδότησης:

1. Μέχρι την 05.09.2016:
- 15 εκατ. ευρώ από τον Επενδυτή για αγορά εμπορευμάτων των Εταιρειών.
- 10 εκατ. ευρώ από τους Μετόχους για πληρωμή μισθοδοσίας και λοιπών λειτουργικών εξόδων των Εταιρειών.
- 15 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την εξασφάλιση της ανανέωσης των μισθώσεων ακινήτων των Εταιρειών.
- 25 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την κάλυψη των δαπανών.
2. Μέχρι την 30.09.2016:
- 7,5 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την κάλυψη των δαπανών αναφορικά με τις ανάγκες του μήνα Οκτωβρίου 2016.
3. Μέχρι την 31.10.2016:
- 7,5 εκατ. ευρώ από τα Πιστωτικά Ιδρύματα για την κάλυψη των δαπανών αναφορικά με τις ανάγκες του μήνα Νοεμβρίου 2016, υπό τον όρο ότι ποσοστό 35% των λοιπών πιστωτών πλην των Πιστωτικών Ιδρυμάτων έχουν υπογράψει τις Συμφωνίες Εξυγίανσης.
Σε περίπτωση κατάθεσης των Συμφωνιών Εξυγίανσης ενώπιον του αρμοδίου δικαστηρίου, το ανωτέρω ποσό θα καταβάλλεται εντός δύο ημερών από την κατάθεση της Συμφωνίας Εξυγίανσης της Μαρινόπουλος ΓΕ.
Το πρόγραμμα εκταμιεύσεων θα προεπισκοπείται από την EY για λογαριασμό των Πιστωτικών Ιδρυμάτων, σε συνεργασία με τον Eπενδυτή.
Εργαζόμενοι: Όλες οι ενεργές την 30.06.2016 συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας, συμβάσεις εργαζομένων αμειβόμενων με ΑΠΥ/ΤΠΥ και συμβάσεις Διευθυντικών Στελεχών θα μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία την ημερομηνία ολοκλήρωσης της συναλλαγής και θα περιλαμβάνουν το σύνολο των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων εκάστης υπό εξυγίανση εταιρείας έναντι εκάστου εργαζόμενου, με ενεργή κατά την 30.06.2016 σύμβαση.
Μεταφέρονται στη Νέα Εταιρεία το σύνολο των οφειλών προς εκμισθωτές – εταιρείες leasing για μισθώσεις καταστημάτων που ήταν ενεργές την 30.06.2016. Επίσης στη Νέα Εταιρεία μεταφέρονται το σύνολο των ενεργών κατά την 30.6.2016 συμβάσεων μισθώσεων και υπομισθώσεων σε εμπορικές στοές. Συγκεκριμένα μεταφέρονται οι υποχρεώσεις από financial leases προς Ζήνων, Πανγαία, Εθνική Leasing, Πειραιώς Leasing, Helens.
Στη Νέα Εταιρεία δεν μεταφέρεται η υποχρέωση αγοράς των ακινήτων που εκμισθώνονται από τις εταιρείες Helens σε προκαθορισμένη τιμή (σύνολο €116 εκατ.).

Εμπορικοί Προμηθευτές και Λοιποί Προμηθευτές: Στη Νέα Εταιρεία μεταφέρεται το 50% των πιστωτικών υπολοίπων προμηθευτών, εξ αυτών αφαιρουμένων τυχόν χρεωστικών υπολοίπων στο σύνολο των τεσσάρων Υπό Εξυγίανση Εταιρειών (Μαρινόπουλος, Express, Πειραϊκόν) σε αθροιστική βάση.
Όπως αναφέρεται στο συμφωνητικό, θα καταβληθεί προσπάθεια ούτως ώστε στη Νέα Εταιρεία να μεταφερθεί το σύνολο των πιστωτικών υπολοίπων προμηθευτών με υπόλοιπα μικρότερα των €100 χιλιάδων ανά προμηθευτή για το σύνολο των τεσσάρων Υπό Εξυγίανση Εταιρειών, δηλαδή Μαρινόπουλος, Express M, Ξυνός, Πειραϊκό (σε αθροιστική βάση).
Στη Νέα Εταιρεία δεν μεταφέρονται χρεωστικά και πιστωτικά υπόλοιπα από και προς τις Εταιρείες Καρυπίδη καθώς και το σύνολο των υποχρεώσεων προς μετόχους της CRM.
Πηγη: crashonline.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: