Πέμπτη 1 Σεπτεμβρίου 2016

Διπλή παγκόσμια πρωτιά από Κρητικό επιστήμονα με καταγωγή από την Πόμπια


Ο Κρητικός φυσικός, δρ. Ελευθέριος Γουλιελμάκης, από την Πόμπια Ηρακλείου, ερευνητής στο γερμανικό Ινστιτούτο Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ, πέτυχε μια διπλή πρωτιά σε παγκόσμιο επίπεδο.




Ο δρ. Γουλιελμάκης κατάφερε και δημιούργησε τους πιο βραχείς παλμούς φωτός, δηλαδή «φλας», και με αυτούς μέτρησε τον χρόνο αντίδρασης των ηλεκτρονίων που βρίσκονται μέσα στα άτομα της ύλης στο φως.
Οι πιο γρήγοροι παλμοί ορατού φωτός που έχουν ποτέ δημιουργηθεί στο εργαστήριο του Έλληνα επιστήμονα «αναβοσβήνουν» κάθε 380 αττοδευτερόλεπτα, δηλαδή 380 δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.
Ο χρόνος αντίδρασης των ηλεκτρονίων στο φως υπολογίσθηκε σε περίπου 100 αττοδευτερόλεπτα, δηλαδή δισεκατομμυριοστά του δισεκατομμυριοστού του δευτερολέπτου.

Οι ερευνητές από τη Γερμανία, τις ΗΠΑ και τη Ρωσία, με επικεφαλής τον Γουλιελμάκη, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature".
Ο δρ. Γουλιελμάκης είναι επικεφαλής της Ομάδας Αττοηλεκτρονικής του Εργαστηρίου Αττοφυσικής του Ινστιτούτου Κβαντικής Οπτικής Μαξ Πλανκ στο Γκάρτσινγκ.
Το επίτευγμά της ομάδας του Έλληνα επιστήμονα μπορεί να επιταχύνει την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς ηλεκτρονικών κυκλωμάτων και υπολογιστών που θα βασίζονται στο φως και όχι στον ηλεκτρισμό για την επεξεργασία των δεδομένων.
Η ομάδα του Γουλιελμάκη θα συνεχίσει τις έρευνές της στον τρόπο που τα ηλεκτρόνια αντιδρούν στο φως και σε άλλα υλικά, ιδίως σε στερεά. Αν αυτό καταστεί εφικτό, τότε θα έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα για τον έλεγχο των ηλεκτρονίων σε υλικά που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από τη βιομηχανία ηλεκτρονικών στο μέλλον.
«Υπάρχει μια γέφυρα ανάμεσα στη φωτονική και στην ηλεκτρονική και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι την κατανοούμε», δήλωσε ο Γουλιελμάκης.
Πηγηt: mesaralive.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: