Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

Το μάθημα της μαμάς στην κόρη με την οδοντόκρεμα. (ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ)


Όσο πλησιάζει η έναρξη της σχολικής χρονιάς, πολλοί (πάρα πολλοί) γονείς ανησυχούν για την πιθανότητα τα παιδιά τους να πέσουν θύματα εκφοβισμού- αλλά η πρόσφατη ανάρτηση μιας μαμάς στο Facebook έγινε viral ως μια σημαντική υπενθύμιση ότι τα παιδιά μας μπορεί να γίνουν οι ίδιοι θήτες όχι θύματα.
Η κόρη της Amy Beth Gardner πηγαίνει στο γυμνάσιο, και όπως για όλα τα παιδιά έτσι και για εκείνη αυτή η αλλαγή-μετάβαση είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Η Gardner αποφάσισε ότι θα πρέπει να κουβεντιάσει με την κόρη της, πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Η κουβέντα τους, δεν είχε να κάνει ούτε για τους καθηγητές, ούτε για την ώρα που θα ξυπνά, ούτε για το εάν θα προλαβαίνει ή όχι το λεωφορείο ή θα τρώει στην ώρα της το πρωινό, πράγματα που κουβαντιάζουν οι περισσότεροι γονείς με τα παιδιά τους.
Αντ 'αυτού, η Gardner έδωσε την κόρη της ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας ... και το τι της είπε μετά ήταν απλά ιδιοφυές.
«Της έδωσα ένα σωληνάριο οδοντόκρεμας και της ζήτησα να αδειάσει όλο το περιεχόμενο σε ένα πιάτο», έγραψε η Gardner κάτω από τη φωτογραφία που δημοσίευσε στο facebook και συνέχισε, «Όταν τελείωσε, της ζήτησα ήρεμα να βάλει όλη την οδοντόπαστα πίσω στο σωληνάριο. Άρχισε να αναφωνεί λέγοντας, «Αλλά δεν μπορώ!» και «Δεν θα είναι όπως ήταν πριν!».
«Θα θυμάσαι αυτό το πιάτο με την οδοντόκρεμα για το υπόλοιπο της ζωής σου. Οι λέξεις έχουν τη δύναμη της ζωής και του θανάτου. Καθώς θα πας στο γυμνάσιο, θα ανακαλύψεις το βάρος που έχουν οι λέξεις που "κουβαλάς". Πρόκειται να έχεις την ευκαιρία να χρησιμοποιείς τις λέξεις που γνωρίζεις για να απαιτείς, να πληγώνεις, να εξευτελίζεις τους άλλους. Επίσης θα έχεις την ευκαιρία να χρησιμοποιείς τις λέξεις που γνωρίζεις για να ενθαρρύνεις, να θεραπεύεις, να εμπνεύσεις και να αγαπάς τους άλλους. Κάποιες φορές θα κάνεις και λάθος επιλογές. Μπορώ να σκεφτώ τρεις περιπτώσεις αυτή την εβδομάδα που εγώ δεν χρησιμοποίησα τις λέξεις σωστά και πλήγωσα κάποιους. Όπως η οδοντόκρεμα, έτσι και οι λέξεις, αν βγουν από το στόμα σου δεν μπορείς να τις πάρεις πίσω. Χρησιμοποίησε τις λέξεις σου σοφά Breonna!».
Πρόκειται για ένα απλό παράδειγμα μα τόσο ισχυρό και συνάμα τόσο αληθινό.
Η αλήθεια είναι, ότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουμε πραγματικά πώς τα παιδιά μας αλληλεπιδρούν όταν βρίσκονται με τους συμμαθητές τους, όταν δεν είμαστε κοντά. Κάποια είναι τα «καλά» παιδιά και κάποια τα «ατίθασα», που μάλιστα όταν μια μαμά το αντιλαμβάνεται σκέφτεται «Δεν μπορεί... το δικό μου το παιδί;».
Τα παιδιά χρειάζονται συνεχή καθοδήγηση. Δεν είναι λίγα τα θύματα ή οι θύτες του bullying και εδώ στην Ελλάδα. Απλά θυμηθείτε το περιστατικό του Βαγγέλη Γιακουμάκη, της 22χρονης που μαχαίρωσε 3 συμμαθήτριές της στη σχολή ΟΑΕΔ στου Ρέντη και το πιο πρόσφατο με τον 14χρονο στο χωριό Γέφυρα που σκότωσε το φίλο του.
Η Gardner δίνει ένα σπουδαίο μάθημα, από το οποίο όλοι μπορούμε να μάθουμε, γονείς και παιδιά. Απλά να θυμάστε το παράδειγμά της. Ό,τι βγει έξω από το στόμα μας δεν μπορεί να μπει ξανά μέσα.
Πηγη: mothersblog.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: