Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Πόση περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει το κάθε φρούτο!





Tα φρούτα είναι μια κατηγορία τροφών που προκαλούν ίσως σύγχυση σε όσους θέλουν να έχουν διατροφή χαμηλή σε υδατάνθρακες και σάκχαρα.

Είναι επίσης η περιοχή στην οποία διαφέρουν σημαντικά τα δημοφιλή προγράμματα δίαιτας, καθώς κάποια εξαρτώνται από το γλυκαιμικό δείκτη, ενώ άλλα εστιάζουν στην ποσότητα των υδατανθράκων (δίαιτα του Άτκινς, πρωτεϊνικές). Επίσης κάποιες δίαιτες δεν επιτρέπουν καθόλου τα φρούτα τουλάχιστον σε αρχικό στάδιο.

Για να ξεδιαλύνουμε λίγο την κατάσταση σας παραδίδουμε μια κατάταξη των φρούτων με βάση την περιεκτικότητά τους σε ζάχαρη για να σας βοηθήσουμε στην επιλογή των καταλληλότερων φρούτων για όσους είστε σε δίαιτα.

Γενικά αυτό που προτείνεται είναι να διαλέξετε φρούτα από το πάνω μέρος της λίστας. Αυτή η λίστα περιέχει μια χονδρική κατάταξη περιεκτικότητας σε ζάχαρη σύμφωνα με τη βάση δεδομένων USDA, με βάση μερίδα μισού φλιτζανιού φρούτων.

Τα καλά νέα είναι ότι τα φρούτα με τη λιγότερη ζάχαρη είναι μερικά από τα καλύτερα όσον αφορά τη διατροφική τους αξία, συμπεριλαμβανομένων των αντιοξειδωτικών και φυτοθρεπτικών συστατικών.





Φρούτα με χαμηλή περιεκτικότητα ζάχαρης

Μικρές ποσότητες από λεμόνι ή λάιμ

Ραβέντι

Σμέουρα

Βατόμουρα

Cranberries




Φρούτα με χαμηλή ή μέτρια περιεκτικότητα ζάχαρης

Φράουλες

Παπάγια

Καρπούζι

Ροδάκινα

Νεκταρίνια

Μύρτιλα

Πεπόνια

Μήλα

Γκουάβα

Βερίκοκα

Γκρέιπφρούτ




Φρούτα με αρκετά υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης

Δαμάσκηνα

Πορτοκάλια

Ακτινίδια

Αχλάδια

Ανανάς



Φρούτα με πολύ υψηλή περιεκτικότητα ζάχαρης

Μανταρίνια

Κεράσια

Σταφύλια

Ρόδια

Μάνγκο

Σύκα

Μπανάνες

Αποξηραμένα φρούτα, όπως σταφίδες, αποξηραμένα βερίκοκα, δαμάσκηνα


Πηγη: flowmagazine.gr