Παρασκευή 1 Ιουλίου 2016

ΝΕΑ ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ ΒΛΑΚΕΙΑ ΜΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΟ FACEBOOKΚαινούργιο κείμενο περί "προστασίας των προσωπικών δεδομένων" άρχισαν να αναπαράγουν στα status τους οι χρήστες στο facebook, με την ελπίδα ότι έτσι θα προστατεύσουν την προσωπική τους ζωή (φωτογραφίες, γεγονότα κλπ) που τόσο καιρό οικειοθελώς (βεβαίως!) μοιράζονται με όλους.

Αυτή τη φορά μάλιστα το περιεχόμενο του κειμένου είναι ακόμη πιο αστείο καθώς ο εμπνευστής του, προφανώς για να το κάνει πιο βαρύγδουπο και πιστευτό, επικαλείται διατάξεις διεθνών συμβάσεων που δεν έχουν καν σχέση με το θέμα.
Το κείμενο που αρχίζει με την ημιτελή φράση "Νόμος τέθηκε σε ισχύ σήμερα για το FΒ.." προκειμένου να τραβήξει την προσοχή και να πείσει τον χρήστη ότι έγινε κάτι πρόσφατα στο οποίο πρέπει να αντιδράσει άμεσα έχει ως εξής:

"Νόμος τέθηκε σε ισχύ σήμερα για το FB ...
ΔΗΛΩΝΩ ότι η χρήση των προσωπικών μου δεδομένων και φωτογραφιών μου ανά πάσα στιγμή απαιτεί την προσωπική μου έγκριση (Σύμβαση της Βέρνης).
Όποιος μπορεί να διαβάσει αυτό το κείμενο να το αντιγράψει και να το δημοσιεύσει στον τοίχο του η στην αρχική σελίδα του FB . Ετσι εχετε τεθεί υπό την προστασία του νόμου.
Αναρτήθηκε προς τη διοίκηση του FB ότι από αυτή τη στιγμή ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ καθε αποκάλυψη, αντιγραφή, διανομή των προσωπικών μου δεδομένων, καθώς και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια εναντίον μου με βάση ειτε τον προσωπικο μου λογαριασμό στο FB είτε καθε προσωπικο μου περιεχόμενο.
Το περιεχόμενο του παρόντος προφίλ είναι κάτω από το αόρατο σήμα "PRIVATE" και δεν πρέπει να διαταραχθεί. (UCC 1 1-308-1-103 Κατάσταση Ρωμαϊκή).
Όλα τα μέλη καλούνται να δημοσιεύσουν αυτή την προκήρυξη σε αυτή τη μορφή, ή να συμπληρωθεί με νέα στοιχεία σχετικά με την κατάχρηση των δεδομένων η Εγγραφή στο FB και η ιδιωτική αλληλογραφία που υπαρχει για FB επικοινωνία. Εάν η δήλωση δεν δημοσιεύτει στον τοίχο σας, θα ΘΕΩΡΗΘΕΙ ΣΙΩΠΗΡΑ οτι αποδέχεστε και ΕΓΚΡΙΝΕΤΕ τη χρήση των προσωπικών σας δεδομένων, βιογραφικά στοιχεία, φωτογραφίες και άλλα στοιχεία από το προφίλ σας."


Κατ' αρχήν η επικαλούμενη σύμβαση της Βέρνης αφορά την προστασία των λογοτεχνικών και καλλιτεχνικών έργων. Δεν έχει καμία σχέση με τα προσωπικά δεδομένα και καθώς πρόκειται για μια διακρατική συμφωνία δεν μπορεί κανείς να την επικαλεσθεί απέναντι σε τρίτους. Υπάρχει άλλη μια σύμβαση γνωστή ως σύμβαση της Βέρνης, η οποία αφορά την διατήρηση της άγριας ζωής και του φυσικού περιβάλλοντος. Ούτε αυτή φαίνεται να είναι σχετική (εκτός και εάν ο συντάκτης του κειμένου έχει συγκεκριμένη άποψη για τους χρήστες του facebook!). 
 
Η διάταξη UCC 1 1-308-1-103 της Ρωμαϊκής Κατάστασης πάλι τι είναι; Ίσως εννοείται η Συνθήκη της Ρώμης. Δύσκολο, μιας και με την Συνθήκη της Ρώμης το 1957 ιδρύθηκε η ΕΟΚ, θέμα μάλλον άσχετο με το ζητούμενο. Μήπως εννοείται το Καταστατικό της Ρώμης; Με αυτό πάλι ιδρύθηκε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο το 2002 (μπορεί ο συντάκτης δικαίως να έχει φιλοδοξία να αγορεύσει μια μέρα κάπου εκεί αλλά εδώ το θέμα μας είναι άλλο!).

Καμία νομική διάταξη με αυτά τα στοιχεία σχετική με το θέμα δεν υπάρχει.

Κανένας δεν φοβήθηκε λοιπόν με την επίκληση των άσχετων νομικών διατάξεων που με ένα copy-paste πίστεψαν οι χρήστες ότι "έτριψαν στη μούρη του αόρατου εχθρού".

Αλλά και ως προς το υπόλοιπο κείμενο:
Όπως έχουμε γράψει και παλαιότερα κανένα κείμενο τέτοιου είδους (ακόμη και εάν αναφερόταν σε υπαρκτές νομικές διατάξεις) δεν μπορεί να περιφρουρήσει τα δεδομένα των χρηστών από την κακόβουλη χρήση ούτε να τους προστατέψει από την εταιρία που βρίσκεται πίσω από το δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Ο κάθε χρήστης του Facebook όταν δημιουργεί τον λογαριασμό του καλείται να αποδεχθεί τους «Όρους χρήσης και λειτουργίας». Σύμφωνα με τους νόμους περί ηλεκτρονικών συναλλαγών κλπ, η αποδοχή των όρων (το κλικ δηλαδή που είναι υποχρεωτικό να γίνει δίπλα στην πρόταση «Αποδέχομαι τους όρους κλπ» προκειμένου να ολοκληρωθεί η εγγραφή του χρήστη) είναι η «ηλεκτρονική υπογραφή» μιας σύμβασης, ενός ιδιωτικού συμφωνητικού μεταξύ του χρήστη και της εταιρίας που βρίσκεται πίσω από το Facebook. Καλό ή κακό, ό,τι γράφεται εκεί ισχύει για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των μερών. Στο κάτω αριστερά μέρος της σελίδας του Facebook υπάρχει και μπορεί ο καθένας να δει  άνα  πάσα στιγμή τους όρους χρήσης, προστασίας προσωπικών δεδομένων κλπ που ισχύουν, γιατί ο ίδιος τους αποδέχθηκε και τους αποδέχεται καθημερινά συνεχίζοντας να χρησιμοποιεί την σελίδα.

Καμία σύμβαση που έχετε υπογράψει στη ζωή σας δεν ανατρέπεται έτσι εύκολα με μια μονομερή δήλωση.

Ένας τρόπος υπάρχει για απόλυτη προστασία των προσωπικών σας δεδομένων. Μην τα μοιράζεστε! Και εάν τα μοιράζεστε επιλέξτε τουλάχιστον τις σωστές ρυθμίσεις απορρήτου ώστε να περιορίζεται ο κύκλος των ανθρώπων που έχουν πρόσβαση σε αυτά. 

Πηγη: myreview.gr