Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Τόσα… τσέπωσε ο Σόιμπλε από την Ελλάδα

Σε δημοσίευμα για τα κέρδη της ΕΚΤ από τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία μεταβιβάζονται στις χώρες της ευρωζώνης από την ευρωτράπεζα, προχώρησε η Handelsblatt, με το άρθρο να έχει τίτλο: «Τριψήφιος αριθμός εκατομμυρίων στο ταμείο του Σόιμπλε».


Σύμφωνα με απάντηση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών έπειτα από σχετικό ερώτημα του βουλευτή των Πρασίνων της χώρας, Κίντλερ, τα κέρδη για το Βερολίνο ανήλθαν πέρσι στα 412 εκατομμύρια, ενώ φέτος στα 310 εκατομμύρια ευρώ.

Οι χώρες - μέλη της ευρωζώνης είχαν δεσμευτεί να εμβάζουν τα κέρδη αυτά στην Ελλάδα, σύμφωνα με την εφημερίδα, ωστόσο, όταν το 2015 ο Αλ. Τσίπρας άφησε να εκπνεύσει το δεύτερο πρόγραμμα βοήθειας, τα εμβάσματα αυτά σταμάτησαν και ο Σόιμπλε δεν σκοπεύει να τα ξεκινήσει και πάλι άμεσα.

«Η γερμανική κυβέρνηση δεν σχεδιάζει τέτοια εμβάσματα κατά το οικονομικό έτος 2016», αναφέρεται στην επιστολή του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.


Τον Μάιο οι χώρες της ευρωζώνης συμφώνησαν να μεταβιβάσουν αυτά τα κέρδη όταν θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς το τρέχον τρίτο πρόγραμμα το καλοκαίρι του 2017 και εφόσον κριθεί αναγκαίο για τη βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.


Πηγη: koutipandoras.gr