Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Ο άνθρωπος συνεχίζει να «ζει» δύο μέρες μετά το θάνατό του;


Εκατοντάδες γονίδια εξακολουθούν να εμφανίζουν σημάδια – και μάλιστα έντονης – δραστηριότητας, δύο μέρες μετά το θάνατο ενός ζωντανού οργανισμού, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα που προκαλεί (τουλάχιστον) ανατριχίλα, ανοίγοντας νέους δρόμους για τον άλλο… κόσμο!

Η ανακάλυψη αυτή μπορεί να έχει επιπτώσεις για τις μεταμοσχεύσεις οργάνων, τις εγκληματολογικές αναλύσεις για τον ακριβή προσδιορισμό της ώρας θανάτου, ακόμα και για τον ίδιο τον ορισμό της ζωής, καθώς σε έναν οργανισμό που έχει ιατρικά θεωρηθεί νεκρός, το DNA του μπορεί να είναι ενεργό για ένα χρονικό διάστημα ακόμα.

Σύμφωνα με το New Scientist, ερευνητές, με επικεφαλής τους Πίτερ Νομπλ και “Αλεξ Ποτσίτκοφ του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ, που έκαναν τις σχετικές προδημοσιεύσεις στο BioRxiv, πειραματίσθηκαν με ποντίκια και ψάρια-ζέβρες, διαπιστώνοντας κάτι ανατριχιαστικό.
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν το βαθμό δραστηριότητας των γονιδίων των πειραματόζωων αμέσως μετά το θάνατό τους, ανακαλύπτοντας ότι 548 γονίδια των ψαριών και 515 γονίδια των τρωκτικών ήσαν ενεργά έως και 48 ώρες μετά το θάνατο των ζώων, την ώρα που το υπόλοιπο DNA τους διαλυόταν.

Μερικά μάλιστα από τα γονίδια που «αφυπνίζονται» μετά το θάνατο, έχουν συσχετισθεί με τον καρκίνο, ενώ άλλα γονίδια με την ανάπτυξη του εμβρύου, χωρίς ωστόσο να είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό.
Προηγούμενες μελέτες σε ανθρώπους είχαν δώσει πάντως μια πρώτη… ιδέα, δείχνοντας ότι ορισμένα γονίδια είναι ακόμα ενεργά τουλάχιστον 12 ώρες μετά το θάνατο.
Και μπορεί ο θάνατος, μέχρι σήμερα, να θεωρείται ότι επέρχεται όταν σταματά η λειτουργία της καρδιάς και του εγκεφάλου, ωστόσο αν αρκετά γονίδια ζουν ακόμα, οι επιστήμονες δεν πρέπει πλέον να αρχίσουν να αναρωτιούνται πότε κάποιος είναι όντως τελείως… νεκρός;
πηγες: newsbomb.gr - pentapostagma.gr