Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Κεφτεδάκια με κιμά κοτόπουλου





Μικρά ολοστρόγγυλα πεντανόστιμα και υγιεινά κεφτεδάκια κοτόπουλου για το μπουφέ μας, τα παιδικά μας πάρτυ, αλλά και το καθημερινό τραπέζι μας ώς κύριο πιάτο με πατατούλες τηγανιτές ή και για μεζεδάκι με το ουζάκι ή τη μπυρίτσα μας…



Υλικά συνταγής

Για τα κεφτεδάκια:
1/2 κιλό κιμά από στήθος κοτόπουλου
1 αβγό
1 κρεμμύδι μεγάλο, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 φέτες ψωμί μουλιασμένο και καλά στυμμένο (μόνο τη ψίχα)
20-30 γρ. φρυγανιά (για να σφίξει η ζύμη)
1 κ.σ. θυμάρι ξερό
1 κ.σ. ρίγανη
½ φλ. τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος
1/4 φλ. τσαγιού δυόσμο ψιλοκομμένο
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ξύδι
3 κ.σ. ελαιόλαδο
αλάτι – πιπέρι



Για το τηγάνισμα:1 φλ. τσαγιού αλεύρι
4 ασπράδια αυγών χτυπημένα ή δύο ολόκληρα αβγά
1 φλ. τσαγιού φρυγανιά τριμμένη
σπορέλαιο για τηγάνισμα

Εκτέλεση συνταγής

Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε όλα τα υλικά για τα κεφτεδάκια και τα ζυμώνουμε για 2 λ. Το σκεπάζουμε με διάφανη μεμβράνη και το βάζουμε στο ψυγείο για 1/2 – 1 ώρα, για να σφίξει και να πλάθεται εύκολα (έχετε υπόψη πως ο κιμάς πουλερικών, όπως του κοτόπουλου και της γαλοπούλας είναι ιδιαίτερα κολλώδης, γι’ αυτό τον βάζετε πάντα στο ψυγείο πριν πλάσετε κεφτέδες ή μπιφτέκια, διαφορετικά το μείγμα κολλάει έντονα στα χέρια και δεν πλάθεται).

Τα βγάζουμε από το ψυγείο ζυμώνουμε το κιμά για 1 λ ακόμα. Λαδώνουμε τα χέρια μας και αρχίζουμε να πλάθουμε τα ολοστρόγγυλα κεφτεδάκια μας.

Κυλάμε τα κεφτεδάκια στο αλεύρι και μετά στο χτυπημένο ασπράδι ή τα 2 χτυπημένα αβγά και έπειτα στη φρυγανιά. Τα βάζουμε σε μία πιατέλα και τα αφήνουμε 10-15 λ στο ψυγείο να σφίξουν. Τα τηγανίζουμε σε ζεστό σπορέλαιο, σε μέτρια φωτιά, στη φριτέζα, μέχρι να ροδίσουν. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.


Φτιάξτε μια απλή σος γιαουρτιού με γιαουρτάκι, άνηθο, λίγο αλατάκι, 1 κ.σ. λάδι, λίγο πάπρικα, ανακατέψτε για να συνοδεύσετε τα κεφτεδάκια σας.


Πηγή: sintayes.gr