Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Η Βουλγαρία απαγόρευσε με νόμο την ισλαμική μπούρκα


Η Βουλή της Βουλγαρίας ψήφισε νόμο με τον οποίο απαγορεύεται ρητώς να καλύπτεται το πρόσωπο μερικώς ή πλήρως, πράγμα που σημαίνει ότι στην ουσία απαγορεύτηκε η ισλαμική μπούρκα.

Η Βουλγαρία ακολούθησε τα «βήματα» της Γαλλίας, του Βελγίου και της Ολλανδίας που επίσης έχουν απαγορεύσει στις μουσουλμάνες να καλύπτουν τα πρόσωπά τους.

Ο νέος βουλγάρικος νόμος απαγορεύει την κάλυψη του προσώπου σε δημόσια μέρη και θεωρείται ότι σε πρώτη φάση θα γίνει αισθητός σε σχολεία και νοσοκομεία, όπου είχε παραγίνει το κακό.
108 Βούλγαροι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του νόμου και μόνο 8 κατά.
Η Βουλγαρία, όπως και η Ελλάδα, έχει ντόπια μουσουλμανική κοινότητα κατάλοιπο της οθωμανικής κατοχής της χώρας.
Οι ντόπιοι μουσουλμάνοι στη Βουλγαρία είναι 577,139 άνθρωποι, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, και αποτελούν το 7,8% του πληθυσμού της Βουλγαρίας.

Από αυτούς οι 444.434 δηλώνουν Τούρκοι, από τους οποίους οι 420.816 είναι σουνίτες και οι 21.610 σιίτες. 67.350 μουσουλμάνοι δηλώνουν Βούλγαροι και επίσης υπάρχουν και 42.201 μουσουλμάνοι Ρομά.
Στοιχεία του 2014 ανεβάζουν τους μουσουλμάνους κατά πολύ. Έτσι, στη χώρα των 7.202.198, οι Τούρκοι μόνοι τους φτάνουν το 8,8%, δίχως τους άλλους μουσουλμάνους της χώρας.
Οι Βούλγαροι είναι σλαβικό έθνος αλλά θεωρούνται αμάλγαμα ελληνικών, θρακικών και σλαβικών πληθυσμών της περιοχής. Πολλοί ιστορικοί θεωρούν επίσης ότι οι πρώτοι Βούλγαροι ήταν τουρκική φυλή που εξισλαβίστηκε και «απορροφήθηκε» από το σλαβικό φυλετικό υπόστρωμα.
Πηγη: tribune.gr