Παρασκευή 24 Ιουνίου 2016

Παραπέμπεται σε δίκη ο Κρητικός πρώην υπουργός για την υπόθεση του Βαγγέλη Γιακουμάκη



Ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης που είχε υποβάλλει.
Την παραπομπή σε δίκη, για την υπόθεση θανάτου του σπουδαστή της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, Βαγγέλη Γιακουμάκη, του πρώην υπουργού Χρήστου Μαρκογιαννάκη αποφάσισε ο Άρειος Πάγος.





Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο κ. Μαρκογιαννάκης κατηγορείται για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, σε βαθμό πλημμελήματος, αφού φέρεται να είχε παρέμβει στη διοίκηση της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, ώστε να αποφύγουν την τιμωρία σπουδαστές καταγόμενοι από την Κρήτη, οι οποίοι επίσης φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση Γιακουμάκη.
 
Αρχικά, η δίωξη κατά του Χρήστου Μαρκογιαννάκη είχε ασκηθεί από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων, ενώ την παραπομπή του είχε αποφασίσει τον περασμένο Μάρτιο το Συμβούλιο Εφετών Ιωαννίνων. Ωστόσο κατά της απόφασης αυτής είχε ασκήσει αίτηση αναίρεσης ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Δημήτρης Δασούλας. Σήμερα ο Άρειος Πάγος απέρριψε την αίτηση αναίρεσης.
 
Όταν είχε αρχικά ασκηθεί η δίωξη, ο κ. Μαρκογιαννάκης είχε δηλώσει ότι «η ασκηθείσα σε βάρος μου ποινική δίωξη από τον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος, σε σχέση με την υπόθεση του θανάτου του Βαγγέλη Γιακουμάκη, δεν είναι μια αθώα υπερβολή ή έστω προπετής και επιπόλαια ενέργεια. Δυστυχώς πρόκειται για μια απίστευτα προκλητική και βάναυση κακοποίηση του αποδεικτικού υλικού της σχετικής δικογραφίας, που ακόμη και ο χαρακτηρισμός της ως “κατάχρησης εξουσίας” είναι επιεικής».
 
O κ. Μαρκογιαννάκης είχε συμπληρώσει ότι «δυστυχώς εν προκειμένω η μεθόδευση είναι πλέον ή εμφανής, λαμβανομένης υπ’ όψη, προ πάντων, της χρονικής συγκυρίας δημοσιοποίησης της άθλιας σε βάρος μου ποινικής δίωξης. Η στόχευση είναι να πληγεί η ΝΔ, ενόψει των επικείμενων Βουλευτικών εκλογών . Λυπάμαι που είμαι υποχρεωμένος να πω ότι πρόκειται για μια χοντροειδώς μεθοδευμένη πολιτική δίωξη, που πιστεύω ότι δεν μπορεί να αφήσει ασυγκίνητη την κ. Εισαγγελέα του ΑΠ, που κατά την γνώμη μου πρέπει να παρέμβει ταχέως και αυτεπαγγέλτως. Σε κάθε περίπτωση και παραφράζοντας την φράση που απηύθυνε ο Γερμανός μυλωνάς προς τον αυτοκράτορα που θέλησε να του πάρει το ωραίο κτήμα του, λέω προς τους, κατά παράβαση καθήκοντος, διώκτες μου. “Υπάρχουν Δικαστές στα Ιωάννινα».
 
Υπενθυμίζεται ότι ο Βαγγέλης Γιακουμάκης είχε βρεθεί νεκρός τον Φεβρουάριο του 2015, μετά από εξαφάνιση πέντε μηνών και ο θάνατός του έχει αποδοθεί σε αυτοκτονία.

Πηγές: topontiki.gr - aixmi.gr - cretalive.gr