Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Προειδοποίηση: τα κινητά την νύχτα προκαλούν τύφλωση





Οι γιατροί μπερδεύτηκαν όταν δύο γυναίκες, ηλικίας 22 και 44, είπαν ότι είχαν επαναλαμβανόμενα επεισόδια τύφλωσης διάρκειας έως και 15 λεπτών.


Όταν οι αμέτρητες μαγνητικές τομογραφίες,εξετάσεις καρδιάς και άλλες ιατρικές εξετάσεις δεν έδειξαν κάτι σαφές, οι γιατροί άρχισαν να σκαλίζουν την ιστορία των ασθενών. Τι βρήκαν; Αυτό που ανακάλυψαν άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου.

Οι γιατροί μπόρεσαν να συνδέσουν την προσωρινή τύφλωση τους με τη χρήση κινητού τηλεφώνου πριν από το κρεβάτι.

Μία από τις γυναίκες αρνήθηκε να σταματήσει να ελέγχει το τηλέφωνο πριν από το κρεβάτι ακόμη και μετά που αποδείχτηκε η συσχέτιση.





Ένα άρθρο στο New England Journal of Medicine ρίχνει κάποιο φως στο πώς ακριβώς η νυχτερινή χρήση του κινητού τηλεφώνου προκαλεί την κατάσταση.

Τόσο οι γυναίκες αυτές όσο και πολλοί άλλοι άνθρωποι, ελέγχουν το τηλέφωνο τους ενώ βρίσκονται στο πλάι. Αυτή η θέση κάνει το ένα μάτι να επικεντρώνεται στην οθόνη ενώ το άλλο είναι πλήρως ή μερικώς μπλοκαρισμένο από το μαξιλάρι.

Έτσι, το ένα μάτι προσαρμόζεται στο φως από το τηλέφωνο ενώ το άλλο προσαρμόζεται στο σκοτάδι. Όταν το κινητό τηλέφωνο είναι απενεργοποιημένο, ο εγκέφαλος μπερδεύεται και αναρωτιέται γιατί το ένα μάτι προσαρμόζεται για ‘ημέρα’, ενώ το άλλο είναι προσαρμοσμένο για τη νύχτα.

Είναι μια συνταγή για προσωρινή τύφλωση, και τελικά, μόνιμη βλάβη στα μάτια.

Εκπλαγήκατε; Δεν θα έπρεπε.




Το μπλε φως που εκπέμπεται από τα κινητά τηλέφωνα είναι πολύ πιο επιζήμιο από ό, τι πολλοί άνθρωποι νομίζουν.

Αυτή η έκθεση είναι ένα σχετικά νέο φαινόμενο. Τα τελευταία 20 χρόνια περίπου οι οθόνες LED έχουν γίνει δημοφιλείς στο σπίτι.

Αρχικά, πολλοί άνθρωποι, ακόμη και οι οφθαλμίατροι, δεν το είδαν σαν κάτι ιδιαίτερα επιβλαβές. Τώρα, όμως, η σοβαρότητα της ζημιάς που προκαλείται από την μακρά διάρκεια της έκθεσης στο μπλε φως την νύχτα, γίνεται σαφής,καθώς οι ασθενείς παρουσιάζουν ανησυχητικά ποσοστά επιδείνωσης των ματιών.

Ένας οφθαλμίατρος λέει ότι κάποιες από τις 35χρονες ασθενείς του έχουν τόσο θολούς τους φακούς των ματιών, λόγω της έκθεσης στο μπλε φως την νύχτα, που μοιάζουν με αυτούς των 75 ετών.

Για να γίνουν τα πράγματα χειρότερα, η πιθανή ζημία υπερβαίνει κατά πολύ τα μάτια. Οι εμπειρογνώμονες σε θέματα υγείας στο Χάρβαρντ επιβεβαιώνουν την σχέση μεταξύ του μπλε φωτός και διάφορους τύπους καρκίνου, διαβήτη, καρδιακές παθήσεις και παχυσαρκία.

Πολύ υψηλό τίμημα για να παίζει κανείς Angry Birds πριν από τον ύπνο, δεν νομίζετε;

Δεν είναι σαφές ακριβώς γιατί το μπλε φως έχει τέτοια εκτεταμένη επίπτωση στην υγεία, αλλά οι γιατροί μαθαίνουν όλο και περισσότερα κάθε μέρα.


Ίσως δεν είναι και τόσο άσχημη ιδέα να αφήσετε το τηλέφωνό σας μακριά, στην άλλη πλευρά του δωματίου, όταν νυχτώσει.

Πηγες: Harvard.edu - Gigaom.com - BusinessInsider.com - New England Journal of Medicine | The Guardian - tilestwra.com