Δευτέρα 2 Μαΐου 2016

9 πράγματα που δεν γνωρίζατε για το όνομα Γιώργος



1. 171.007 Έλληνες έχουν αυτό το όνομα, σύμφωνα με μελέτη του ερευνητή Χάρη Φουνταλή για τα ονόματα στην Ελλάδα.

2. Προέρχεται από τις λέξεις γη+έργο και σημαίνει «γεωργός», ενώ η προέλευσή του είναι δωδεκαθεϊστική, μιας και σύμφωνα με αρχαίες πηγές, η λέξη ήταν ένας από τους προσδιορισμούς του Δία.

3. Ως ιστορικό πρόσωπο, ο Άγιος Γεώργιος ήταν γιος ευγενή από την Καππαδοκία και έγινε δημοφιλής όταν μαρτύρησε το 303, αφού παραδέχτηκε πως ήταν χριστιανός, ενώ κατά τον μύθο, λόγχισε τον δράκο μιας πηγής στη Λιβύη, οποίος έτρωγε τους ανθρώπους.

4. Το συγκεκριμένο όνομα μεταφράζεται σε τουλάχιστον 23 γλώσσες.

5. Κανονικά γιορτάζεται στις 23 Απριλίου, την ημέρα που πέθανε ο ομώνυμος άγιος, αλλά αν η ημέρα πέσει μέσα στο Πάσχα, μεταφέρεται στη δεύτερη ημέρα του Πάσχα.

6. Είναι εξίσου δημοφιλές όνομα στην Αγγλία και τις ΗΠΑ.

7. Η ιστορία του Αγίου Γεωργίου έχει πολλές ομοιότητες με εκείνη του Βελλερεφόντη, γιου του Ποσειδώνα, που δάμασε τον Πήγασο και σκότωσε Χίμαιρα, ένα τέρας που πετούσε φλόγες, χρησιμοποιώντας τη λόγχη του.

8. Υπάρχει μια και μοναδική παροιμία με το όνομα Γιώργος, «Όπου Γιώργος και μάλαμα», η οποία φαίνεται να προέρχεται από παραλλαγή του τραγουδιού του Γιώργου Μητσάκη.

9. Από αριθμολογικής άποψης, ο λεξάριθμος του ονόματος είναι το 1, που δείχνει έναν ηγέτη, επιβλητικό, αξέχαστο, αποφασιστικό άνδρα, που παίρνει πρωτοβουλίες, όμως είναι εγωιστής. Επίσης, η λέξη γεωργία, πέρα από την καλλιέργεια της γης αναφέρεται και στην πνευματική καλλιέργεια, την οποία οι Γιώργηδες πρέπει να αναπτύξουν.