Τρίτη 3 Μαΐου 2016

Ο Νεύτωνας κρατούσε σημειώσεις στα ελληνικά


Περισσότερες από 4.000 σελίδες από τα ιστορικά χειρόγραφα του Ισαάκ Νεύτωνα που διατηρεί το φημισμένο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ είναι διαθέσιμα στο Διαδίκτυο.

Το Πανεπιστήμιο όπου δίδασκε ο διάσημος φυσικός και μαθηματικός επιτρέπει τη διαδικτυακή πρόσβαση οποιουδήποτε ενδιαφερόμενου στα ψηφιοποιημένα χειρόγραφα του.
Ο επισκέπτης έχει πρόσβαση στο 1/5 του αρχείου του Νεύτωνα στο πλαίσιο ενός προγράμματος, το οποίο θα δώσει στο ευρύ κοινό πρόσβαση στο έργο και άλλων σπουδαίων επιστημόνων. Πρόσφατα, ψηφιοποιήθηκαν επίσης περισσότερες από 12.000 σελίδες από σημειώσεις και έργα του Δαρβίνου.
Μεταξύ αυτών βρίσκεται η πρωτότυπη τυπωμένη έκδοση του αριστουργήματος του «Principia Mathematica» (Μαθηματικές Αρχές της Φυσικής Φιλοσοφίας), μαζί με τις εμβόλιμες σχετικές χειρόγραφες σημειώσεις και απαντητικά σχόλια στους επικριτές του, που ο ίδιος είχε κάνει πάνω στο δικό του αντίτυπο.
Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος για την ψηφιοποίηση στη βιβλιοθήκη του Κέιμπριτζ, Γκραντ Γιανγκ, τα χειρόγραφα του Νεύτωνα αποκαλύπτουν τον τρόπο που σκεπτόταν και σταδιακά προχωρούσε στις σημαντικές ανακαλύψεις του, που σφράγισαν τη σύγχρονη επιστήμη.
Στο σημειωματάριο του Νεύτωνα που είναι επίσης διαθέσιμο και συγκεκριμένα στις σημειώσεις που κρατούσε όταν σπούδαζε στο Trinity College από το 1661 έως το 1665, ανακαλύπτει κανείς ότι ο Ισαάκ Νεύτων χρησιμοποιούσε την ελληνική γλώσσα.
Πατηστε εδω να δειτε ολες τις σημειωσεις
Πηγη:http://www.ellines.com/