Πέμπτη 5 Μαΐου 2016

Ποια μαθήματα θα κοπούν από τα δημοτικά σχολεία


Η απόφαση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, να καταργηθούν από την νέα σχολική περίοδο όλοι οι τύποι ολοήμερου σχολείου που διαρκούν από τις 2 έως τις 4 μ.μ. προκαλεί αντιδράσεις σε γονείς και εκπαιδευτικούς.


Σύμφωνα με την «Καθημερινή», στελέχη του υπουργείου Παιδείας προτείνουν πλεονάζοντες εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων -όπως για παράδειγμα ξένων γλωσσών- να μετακινηθούν σε γυμνάσια και λύκεια για να καλύψουν τα κενά που υπάρχουν εκεί.
Πρακτικά αυτό σημαίνει πως το πρόγραμμα της κάθε τάξης μειώνεται κατά πέντε διδακτικές ώρες την εβδομάδα, αφού θα ολοκληρώνεται στη 1:15 και όχι στις 2 μ.μ.

Τα μαθήματα που κόβονται
Από όλες τις τάξεις «κόβεται» μία ώρα από Γυμναστική, Ευέλικτη Ζώνη και Αγγλικά.
Κατά μία ώρα μειώνονται σε Α' και Β' Δημοτικού η διδασκαλία Ελληνικών και Μουσικής - Σε Γ' και Δ' η Μελέτη Περιβάλλοντος.
Σε Ε' και ΣΤ' τα Θρησκευτικά και η Θεατρική Αγωγή - Σε Γ', Δ', Ε' και ΣΤ' η Πληροφορική.
Με βάση τις αλλαγές, τα παιδιά θα μένουν εθελοντικά στο σχολείο. Δηλαδή, από τη 1:20 μέχρι τις  2 το μεσημέρι θα γευματίζουν, από τις 2 μέχρι τις 3:15 θα μελετούν και μετά τις 3:15 θα κάνουν μια απασχόληση.
Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για τη σύσταση ολοήμερου προβλέπεται να υπάρχει ελάχιστος αριθμός 14 μαθητών, ενώ και οι δύο γονείς των παιδιών θα πρέπει να εργάζονται και να προσκομίσουν τα απαραίτητα παραστατικά που θα το αποδεικνύουν.
Με το νέο σύστημα Φίλη δημιουργείται ένας νέος ενιαίος τύπος ολοήμερου δημοτικού σχολείου, βγάζοντας εκτός προγράμματος επιπλέον μαθήματα, ενώ όλες οι τάξεις θα σχολάνε στη 1:15 το μεσημέρι.
Πηγη: dikaiologitika.gr