Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Ανοίγει πάλι το εργοστάσιο της Nissan στο Βόλο


Μετά από συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης, της Nissan και της Νικ. Ι. Θεοχαράκης, το νέο Micra θα κατασκευάζεται στην Ελλάδα. 

Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ του inMotion, οι συζητήσεις μεταξύ της οικογένειας Θεοχαράκη, επίσημου διανομέα των αυτοκινήτων της Nissan στη χώρα μας και ιδιοκτήτη του εργοστασίου ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο, της ελληνικής πολιτείας και της Nissan Ιαπωνίας έχουν ξεκινήσει εδώ και περισσότερο από ένα χρόνο. Ωστόσο το πράσινο φως δεν ήταν εύκολο να δοθεί, λόγω της οικονομικής και της πολιτικής αβεβαιότητας στη χώρα μας. Καταλύτης για την απόφαση της Nissan να έρθει τελικά στην Ελλάδα και να θέσει σε λειτουργία το εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ, ήταν η αύξηση της ζήτησης του Qashqai.


 Όπως η ίδια η Nissan ανακοίνωσε πριν μερικές ημέρες, δημιουργεί και δεύτερη γραμμή παραγωγής του δημοφιλούς SUV στο εργοστάσιο παραγωγής στο Σάντερλαντ της Βρετανίας, με αποτέλεσμα να μην μένει «χώρος» για το νέο Micra, που αναμένεται στο τέλος του έτους και η απόφαση είναι να κατασκευάζεται στην Ευρώπη, αντί στην Ινδία.
Λόγω του γεγονότος αυτού, επισπεύστηκαν οι αποφάσεις και η ιαπωνική εταιρεία πείσθηκε να επενδύσει περίπου 500 εκατ. ευρώ για την ανακαίνιση του εργοστασίου της ΤΕΟΚΑΡ στο Βόλο. Το τελευταίο, παραμένει κλειστό από το 1995, οπότε μετά από 15 χρόνια λειτουργίας και παραγωγή περίπου 170.000 αυτοκινήτων Datsun και Nissan, σταμάτησε τη λειτουργία του. Το εργοστάσιο θα ξεκινήσει ως μονάδα συναρμολόγησης, με τα μέρη των αυτοκινήτων να έρχονται κυρίως από την Ευρώπη. Στις ημέρες της μεγαλύτερης δυναμικότητάς του κατά το παρελθόν, το εργοστάσιο της ΤΕΟΚΑΡ απασχολούσε άμεσα περισσότερους από 600 εργαζομένους, ενώ εκατοντάδες ήταν ακόμα αυτοί που απασχολούνταν σε υποκατασκευαστές συστημάτων των αυτοκινήτων που παρήγαγε.

Οι εργασίες για το άνοιγμα του εργοστασίου θα ξεκινήσουν μέσα στον Απρίλιο και θα συνεχιστούν με πολύ έντονους ρυθμούς το καλοκαίρι, ώστε περίπου τον Οκτώβριο να είναι έτοιμο για να ξεκινήσει η παραγωγή του νέου Micra, αρχικά σε δύο βάρδιες και με προβλεπόμενο όγκο παραγωγής περίπου 20.000 αυτοκινήτων το χρόνο. Αν το νέο και πολύ εντυπωσιακό μοντέλο ακολουθήσει την επιτυχημένη πορεία του Qashqai, τότε έχει προβλεφθεί η προσθήκη μιας ακόμα βάρδιας ώστε η παραγωγή να ξεπεράσει τις 30.000 αυτοκίνητα το έτος. Σε αυτή την περίπτωση δε, οι θέσεις εργασίας δεν θα είναι πλέον εκατοντάδες, αλλά χιλιάδες.
Όπως μάθαμε από πηγές της κυβέρνησης, η συμφωνία με τη Nissan σχεδιάστηκε και πραγματοποιήθηκε με απόλυτη μυστικότητα και πάντα μέσω της οικογένειας Θεοχαράκη, που έχει την απόλυτη εμπιστοσύνη του Ιάπωνα κατασκευαστή καθώς η συνεργασία τους ξεκίνησε τη δεκαετία του ’60 και συνεχίζεται με τη μέγιστη επιτυχία έως και σήμερα. Αυτή ήταν απαραίτητη για να διασφαλιστεί η ευόδωση των συνομιλιών. Σε λίγες ημέρες που θα ανακοινωθεί επίσημα η συμφωνία, θα γνωρίζουμε επίσης ακριβώς και τα πολύ σημαντικά κίνητρα που δόθηκαν στους Ιάπωνες, πάντα σε συμφωνία με τους θεσμούς. Όπως σημειώνουν οι πηγές μας, τα κίνητρα αυτά δεν εντάσσονται σε μια απελπισμένη προσπάθεια προσέλκυσης επενδύσεων «αποικιακού τύπου». Αντίθετα θα αποφέρουν ένα όφελος που θα ξεπερνά τα 100.000.000€ το χρόνο σε φόρους, ασφαλιστικές εισφορές και μισθούς των εργαζομένων.
Επιπρόσθετα, τόνισαν, αυτή η επένδυση θα αποτελέσει κίνητρο αλλά και «μοντέλο» για άλλες αντίστοιχες, τις οποίες η κυβέρνηση σχεδιάζει να προσελκύσει στη χώρα και ήδη βρίσκεται σε συζήτηση με μεγάλους κατασκευαστές, εκμεταλλευόμενη και την αστάθεια που παρουσιάζεται στη γειτονική Τουρκία. Ίσως να έχει έρθει η ώρα για επαναλειτουργία εργοστασίων κατασκευής όπως της GM, της Renault – Farma και πολλών άλλων που είδαμε να κλείνουν τη δεκαετία του 80. Τα οποία όχι μόνο θα εξασφαλίσουν πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, αλλά θα καταστήσουν τη χώρα από απλό καταναλωτή, παραγωγό αυτοκινήτων, με όσα θετικά αυτό σημαίνει για το εμπορικό της ισοζύγιο.