Κυριακή 12 Ιουνίου 2016

Η ιστορία του άνδρα που ζει χωρίς λεφτά


Ο Ιρλανδός Μαρκ Μπόιλ είναι ένας από τους ανθρώπους που επέλεξε να αμφισβητήσει την κουλτούρα της υπερκατανάλωσης και να αναπτύξει την δική του φιλοσοφία για την επιδίωξη μιας ευτυχισμένης ζωής χωρίς χρήματα.

«Αν κάποιος μου έλεγε πριν από επτά χρόνια, όταν βρισκόμουν στο τελευταίο έτος των σπουδών μου στα οικονομικά και το μάνατζμεντ, ότι θα ήθελα στο μέλλον να ζήσω χωρίς λεφτά το πιο πιθανό είναι να τον έβγαζα τρελό» λέει χαμογελώντας ο Μαρκ.

Ο Μαρκ ήταν ακριβώς όπως και οι περισσότεροι από εμάς που έχουμε μεγαλώσει σε μια καταναλωτική κοινωνία. Δεν αρνήθηκε ποτέ ότι είναι καταναλωτής ή ότι εργάζεται για το σύστημα. Είχε μια πάρα πολύ καλή δουλειά, ως διευθυντής μεγάλης εταιρείας βιολογικών τροφίμων και απολάμβανε τις βόλτες του με ένα μεγάλο σκάφος που κατάφερε να αγοράσει.

Η αλλαγή για τον Μαρκ ήρθε όταν συνομιλούσε με έναν φίλο του για μια ταινία που είχε ως θέμα τον Γκάντι και την φιλοσοφία του. Η φράση του Γκάντι, “γίνε η αλλαγή που θέλεις να δεις στον κόσμο”,  είναι αυτή που τον επηρέασε να αλλάξει.

Οι άνθρωποι εστιάζουν στην λάθος πλευρά της ζωής. Οι περισσότεροι άνθρωποι αγνοούν παντελώς την καταστροφή που δημιουργούν με το να αγοράζουν συνέχεια.

«Θα εξοικονομούσαμε το ένα τρίτο της παραγωγής τροφίμων αν καλλιεργούσαμε οι ίδιοι τα λαχανικά και τα φρούτα μας» τονίζει ο Μαρκ. Ο ίδιος τρέφεται αποκλειστικά με αυτά που καλλιεργεί. Πολλές φορές τα ανταλλάσει με άλλα είδη που έχει ανάγκη. Για σπίτι χρησιμοποιεί ένα τροχόσπιτο ενώ για να κάνει μπάνιο πηγαίνει σε ένα ποτάμι που βρίσκεται κοντά του. Μετακινείται με ένα ποδήλατο βοηθώντας έτσι στην προστασία του περιβάλλοντος.

«Φέτος είναι η πιο ευτυχισμένη χρονιά της ζωής μου. Έχω περισσότερους φίλους από ποτέ στην κοινότητα μου. Δεν έχω αρρωστήσει και είμαι στην καλύτερη μου φόρμα. Έχω διαπιστώσει ότι η φιλία και όχι τα χρήματα, είναι αυτό που σε κάνουν να νοιώθεις ασφαλής» λέει ο Μαρκ.