Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Κρητική Μυζηθρόπιτα με Κρέας


Η πεντανόστιμη κρατόπιτα της κρήτης. Είναι πανεύκολο να φτιάξουμε  το φύλλο μόνοι μας.

Εάν χρησιμοποιήσουμε φύλλο σφολιάτας του εμπορίου, ανοίγουμε ένα φύλλο για να χωρέσει στο κάτω μέρος και τα πλάγια του ταψιού και το άλλο κομμάτι για να σκεπάσουμε τη γέμιση. 
Εάν χρησιμοποιήσουμε φύλλο για πίτες του εμπορίου χωρίζουμε τα φύλλα στα δύο. Τοποθετούμε τα μισά φύλλα στο ταψί αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με βούτυρο. Απλώνουμε τη γέμιση και το μίγμα τυριού πάνω στο φύλλο όπως και προηγουμένως και συνεχίζουμε να τοποθετούμε τα υπόλοιπα φύλλα πάνω στο μίγμα αλείφοντας τα ενδιάμεσα με βούτυρο. Συνεχίζουμε τη διαδικασία όπως παραπάνω.



Υλικά:

Για σπιτικό φύλλo
1 αυγό χτυπημένο
230 γρ. γάλα
3 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
περίπου 500-600 γρ. αλεύρι

Για τη γέμιση
1 ½ κιλό αρνί χωρίς κόκαλα
1 κιλό φρέσκια μυζήθρα
½ φλιτζάνι γάλα
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλλα
αλάτι & πιπέρι

1 κρόκο αυγού για να αλείψουμε από πάνω
σουσάμι

Παρασκευη:

Ανακατεύουμε σε ένα μεγάλο μπολ το αυγό, το γάλα, το βούτυρο και το αλάτι. Προσθέτουμε σταδιακά τόσο αλεύρι ώστε να γίνει μια μέτρια μαλακή ζύμη. Σκεπάζουμε και την αφήνουμε στην άκρη σε ζεστό μέρος ενώ ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Κόβουμε το αρνί σε πολύ μικρούς κύβους και πασπαλίζουμε με κανέλα, αλάτι και πιπέρι. Το αφήνουμε στην άκρη. Σε ένα μέτριο μπολ λιώνουμε τη μυζήθρα με ένα πιρούνι και προσθέτουμε ανακατεύοντας το γάλα.

Χωρίζουμε τη ζύμη για το φύλλο σε δύο μέρη, αφήνοντας το ένα ελαφρώς μεγαλύτερο από το άλλο. Ανοίγουμε κάθε κομμάτι σε ένα κύκλο πάχους ½ εκατοστού. Λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και τοποθετούμε το μεγαλύτερο φύλλο στο ταψί έτσι ώστε να κρέμεται από τα πλάγια.

Απλώνουμε το μίγμα ομοιόμορφα πάνω στο φύλλο και πασπαλίζουμε από πάνω το μίγμα τυριού. Τοποθετούμε το μικρότερο φύλλο πάνω από τη γέμιση και το σκεπάζουμε με τις άκρες του κάτω φύλλου που κρέμονταν από τα πλάγια. Αλείφουμε με λίγο νερό για να σφραγίσει η ένωση. Αλείφουμε την πίτα από πάνω με τον κρόκο του αυγού και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C για περίπου 1-1 ½ ώρα.

Πηγη: www.gourmed.gr