Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Οι εφορίες γίνονται... εισπρακτικές εταιρείες. Θα παίρνουν τηλέφωνο και θα απειλούν όσους χρωστούν


Μεθόδους των εισπρακτικών εταιρειών εφαρμόζουν και οι εφορίες σε μια προσπάθεια να εισπράξουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα από αυτά που οφείλουν οι φορολογούμενοι

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου, η Διεύθυνση Φορολογικής Συμμόρφωσης ξεκινά τα τηλεφωνήματα σε όσους έχουν ακόμη και μικρά χρέη μέχρι και 500 ευρώ. Στο στόχαστρο μπαίνουν περίπου 83.000 άτομα που είτε δεν έχουν υποβάλλει εμπρόθεσμα δηλώσεις ΦΠΑ, είτε δεν έχουν υποβάλλει δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών ή άφησαν απλήρωτα ποσά ΦΠΑ ή φόρου εισοδήματος ή άλλων φόρων. 
Η τηλεφωνική επαφή ασκεί την απαραίτητη ψυχολογική πίεση στους φορολογούμενους έτσι ώστε να πληρώσουν τα χρέη τους. Στο τηλέφωνο οι φορολογούμενοι ακούνε τον υπάλληλο της εφορίας να τους ενημερώνει για την οφειλή τους, ποιο είναι στο ποσό και στη συνέχεια την ερώτηση πότε και εάν προτίθενται να πληρώσουν. Ανάλογα με την απάντηση έρχεται και η συνέχεια.


Εάν ο πολίτης αδυνατεί να πληρώσει ο έφορος υπενθυμίζει ότι υπάρχουν και τα αναγκαστικά μέτρα με κατασχέσεις καταθέσεων, μισθού, σύνταξης κλπ. ή ακόμη και ο πλειστηριασμός περιουσιακών στοιχείων.
Το υπουργείο δεν θέλει να προκύψουν νέα χρέη μέσα στο έτος τα οποία θα προστεθούν στα δεκάδες δισεκατομμύρια των οφειλών προς το Δημόσιο και έτσι ξεκίνησε την τακτική των τηλεφωνημάτων, καθώς αποδείχθηκε ότι η αποστολή e-mail δεν είναι αποτελεσματική. Υπενθυμίζει ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη έχουν φτάσει συνολικά σε 87-88 δισ. ευρώ και «τρέχουν» περίπου με ρυθμό 700 εκατ. με 1 δισ. ευρώ μηνιαίως. Η κυβέρνηση φοβάται έκρηξη του κινήματος «δεν έχω, δεν πληρώνω» στην εφορία και παίρνει τα μέτρα της. Βεβαίως κανείς δεν ξέρει πόσο αποτελεσματικό θα είναι αυτό το μέτρο.
ΓΓΔΕ: Από τον Απρίλιο του 2012 η διαδικασία τηλεφωνικών κλήσεων από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών προς φορολογούμενους
Από τον Απρίλιο του 2012 εφαρμόζεται η διαδικασία τηλεφωνικών κλήσεων από υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών προς φορολογούμενους προκειμένου να τους υπενθυμίσουν την υποχρέωσή τους για υποβολή φορολογικών δηλώσεων και τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους.
Αυτό διευκρινίζεται σε ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων η οποία τονίζει ότι σε καμία περίπτωση η διαδικασία αυτή δεν αποτελεί μέσο απειλής προς τον φορολογούμενο.
Ειδικότερα με αφορμή δημοσιεύματα και αναφορές σε μέσα ενημέρωσης σχετικά με τηλεφωνικές κλήσεις προς φορολογούμενους, που έχουν οφειλές στο δημόσιο, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων διευκρινίζει τα εξής:
1. Πρόκειται για διαδικασία, η οποία εφαρμόζεται από τον Απρίλιο του 2012 κι έχει περιληφθεί και σε προηγούμενα Επιχειρησιακά Σχέδια της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.
2. Οι κλήσεις πραγματοποιούνται από υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών και μόνο.
3. Ο σκοπός των κλήσεων είναι να υπενθυμίσει στους φορολογούμενους την υποχρέωση υποβολής δηλώσεων, τις τυχόν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις τους, αλλά και να τους συμβουλεύσει για το πώς θα τις τακτοποιήσουν. Σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί μέσο απειλής και πίεσης προς το φορολογούμενο. Οι κλήσεις διενεργούνται σε συγκεκριμένο πλαίσιο ευγένειας και ενημέρωσης και δεν έχουν καμία σχέση με φαινόμενα εκφοβισμού, όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα.
4. Πρόκειται για μία διαδικασία, η οποία βοηθάει (εκ του αποτελέσματος) τους πολίτες να τακτοποιούν τις οφειλές τους, αφού τα στοιχεία του πενταμήνου Ιανουαρίου-Μαΐου δείχνουν ότι έχει τακτοποιηθεί το 65% του ληξιπρόθεσμου χρέους, στο οποίο στοχεύουν οι συγκεκριμένες οχλήσεις (κλήσεις και e-mail).
Πηγη: www.imerisia.gr