Παρασκευή 3 Ιουνίου 2016

Επαναπατρίζονται τα λείψανα 15 καταδρομέων της Α Μοίρας.Θα τους υποδεχτούμε με τιμές ηρώων.


Με τιμές ηρώων θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από σαράντα δύο χρόνια, τα λείψανα 15 Καταδρομέων της Α’ Μοίρας που το 1974 προσέτρεξαν σε βοήθεια των Ελλήνων της Κύπρου.

Με την ταυτοποίηση των λειψάνων που ανευρέθηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας συμπληρώνεται ένα μεγάλο μέρος του παζλ που έχει να κάνει με την ανθρωπιστική πτυχή μιας τραγικής πτυχής της τούρκικης εισβολής.
Με βάση τις ταυτοποιήσεις, σε ό,τι αφορά στο «ΝΙΚΗ» 4 έχουν εντοπισθεί συνολικά είκοσι οκτώ καταδρομείς και μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους. Υπολείπεται ο εντοπισμός άλλων τριών.Εκτιμάται ότι τα λείψανα αυτά είτε έχουν παραδοθεί σε άλλες οικογένειες στην Ελλάδα είτε συμπεριλαμβάνονται στα οστά τα οποία έχουν ραντιστεί με χημικά και είναι δύσκολο να εξαχθεί DNA.

Την ανακοίνωση ολοκλήρωσης των επιστημονικών διαδικασιών ταυτοποίησης έκανε ο επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, ο οποίος μαζί με τον πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία, Ηλία Φωτόπουλο, επισκέφτηκαν το ανθρωπολογικό εργαστήριο στην Έγκωμη.Ο κ. Φωτίου εκ μέρους της πολιτείας ζήτησε συγνώμη από τις οικογένειες των πεσόντων για τα σαράντα δύο χρόνια αναμονής.
Οι συγγενείς, σύμφωνα με τον κ. Φωτίου, θα ενημερωθούν το επόμενο διάστημα και αμέσως μετά θα γίνει η τελετή επιστροφής και παράδοσης των λειψάνων στις οικογένειές τους.