Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

ΤΟ ΠΙΟ ΥΓΙΕΙΝΟ ΓΛΥΚΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ !!!! Φτιάχτο πολυ ευκολα σε πέντε λεπτά!


Το παστέλι αποτελεί ένα εξαιρετικά θρεπτικό τρόφιμο, καθώς ο συνδυασμός σουσαμιού με μέλι παρέχει μια σειρά από...συστατικά, απαραίτητα για την καθημερινή λειτουργία του οργανισμού.

Η ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΑΘΑΝΑΤΩΝ !!!!!!!!

Πρώτα από όλα μας δίνει ενέργεια, (χωρίς να λαμβάνουμε ζάχαρη) απαραίτητη για να αντεπεξέλθουμε στην καθημερινή σωματική και πνευματική μας δραστηριότητα.
Η μοναδική όμως θρεπτική αξία του σουσαμιού δίνει στο παστέλι και άλλες ιδιότητες.
Συγκεκριμένα, αναλύοντας τη σύστασή του, βλέπουμε ότι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, σε βιταμίνη Ε, σε συνδυασμό με τη μειωμένη περιεκτικότητά του σε απλά σάκχαρα και κορεσμένο λίπος.


Παράλληλα, λόγω του σουσαμιού, αποτελεί μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, από τις καλύτερες ανάμεσα στα φυτικής προέλευσης τρόφιμα. Επίσης, περιέχει μεταλλικά άλατα και ιχνοστοιχεία όπως φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και σελήνιο. 
Τα συστατικά αυτά αποτελούν πολύ σημαντικά στοιχεία του ανθρώπινου μεταβολισμού απαραίτητα για ποικίλες λειτουργίες, όπως η λειτουργικότητα των οστών και των μυών, οι αντιδράσεις μεταβολισμού. 


Ίσως όμως το σημαντικότερο συστατικό που έχει το παστέλι είναι τα αντιοξειδωτικά του. Σήμερα γνωρίζουμε ότι στο παστέλι περιέχονται ισχυρά αντιοξειδωτικά στοιχεία οι λιγνάνες, οι οποίες παρέχουν μια ασπίδα προστασίας έναντι χρόνιων νοσημάτων φθοράς με υψηλή συχνότητα στο σύγχρονο πληθυσμό, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης.


Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την υψηλή διατροφική αξία που έχει το παστέλι.



Υλικά

1/2 κούπα μαύρη ζάχαρη


5 κ. σ. μέλι


1 1/2 κούπα αμύγδαλα, με τη φλούδα τους καβουρντισμένα


ξύσμα από 1 πορτοκάλι ή 1 λεμόνι (προαιρετικά)


3 κούπες σουσάμι
λίγη κανέλα σκόνη
λίγα κουφετάκια σαβούρα,

Εκτέλεση
Σε ένα μεγάλο τηγάνι καβουρντίζουμε το σουσάμι για 3-4 λεπτά. Στο ίδιο τηγάνι ρίχνουμε το μέλι και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε συνεχώς, προσέχοντας να μην μας κολλήσει, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε τα αμύγδαλα και το ξύσμα και ανακατεύουμε καλά, σε χαμηλή φωτιά
Σε ένα ρηχό ταψί απλώνουμε μια λαδόκολλα. Απλώνουμε το μείγμα και με μία βρεγμένη κουτάλα το πατάμε καλά μέχρι να γίνει επίπεδο.
Τέλος πασπαλίζουμε με το κουφετάκι σαβούρα, και πατάμε μία δύο φορές με τον πλάστη να "κάτσει" το κουφετάκι.
 Το αφήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να κρυώσει λίγο και χαράζουμε τα κομμάτια στο μέγεθος και σχήμα που θέλουμε.
Αφήνουμε να περάσει τουλάχιστον μία ώρα μέχρι να κόψουμε τα κομμάτια.
σερβίρουμε πασπαλίζοντας λίγη κανέλα.

Καλή όρεξη

Πηγη: fifo.blogy.gr