Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016

Προσέχετε τι γράφετε στα social media... Νέος νόμος κατά του μίσους ταυτοποιεί πλέον τους χρήστες


Το Facebook, το Twitter, η Microsoft και το YouTube συμφώνησαν σήμερα με τον κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο οποίος απαιτεί από τα κοινωνικά δίκτυα και τις εταιρείες να ελέγχουν την πλειοψηφία των μηνυμάτων μίσους μέσα σε 24 ώρες από την ειδοποίηση και να τα αφαιρούν, εάν αυτό κριθεί αναγκαίο...


Ο παραπάνω κανονισμός αποτελεί έναν νέο κώδικα δεοντολογίας, που έχει σκοπό να καταπολεμήσει τα μηνύματα μίσους και τις τρομοκρατικές προπαγάνδες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι νέοι κανόνες, που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τη ευρωπαϊκή κομισιόν, υποχρεώνουν επίσης τις εταιρείες να ταυτοποιούν και να προωθούν τον αντίλογο σε αυτά τα μηνύματα μίσους, που
αναρτώνται online.




Τα μηνύματα μίσους και οι προπαγάνδες αποτελούν μεγάλη ανησυχία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες και στο Παρίσι και ειδικότερα εν μέσω της μεταναστευτικής κρίσης, που έχει πυροδοτήσει ρατσιστικές εντάσεις σε μερικές χώρες. Το Facebook δουλεύει μαζί με την γερμανική κυβέρνηση για να ενδυναμώσει τη μάχη κατά των ρατσιστικών ή ξενοφοβικών σχολίων, έπειτα από επίκριση του υπουργού δικαιοσύνης της χώρας.

Η Ε.Ε. προσπαθεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατική προπαγάνδα και μέσω web companies, μερικές από τις οποίες αναπτύσσουν δικό τους υλικό για να αντισταθμίσουν τις προσπάθειες ομάδων, όπως οι ISIS. Οι κανονισμοί, που ανακοινώθηκαν σήμερα αποτελούν την πρώτη προσπάθεια της E.E. για ενοποίηση πολιτικής όσον αφορά τα διαδικτυακά μηνύματα μίσους στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις μας υπενθύμισαν την άμεση ανάγκη για τη διευθέτηση του θέματος των παράνομων μηνυμάτων μίσους», αναφέρει ο Vĕra Jourová, επίτροπος της E.E. για τη δικαιοσύνη, τους καταναλωτές και την ισότητα των φύλων. «Τα κοινωνικά δίκτυα δυστυχώς είναι ένα από τα εργαλεία, που χρησιμοποιούν οι τρομοκράτες προς ριζοσπαστικοποίηση των νέων και να διαδώσουν τη βία και το μίσος.»

Οι κυβερνήσεις πιέζουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ώστε να αναλάβουν τις ευθύνες τους όσον αφορά το παράνομο περιεχόμενο. Όλες οι εταιρείες ανέφεραν ότι δεσμεύονται για το θέμα, ενώ παράλληλα επιτρέπουν και την ελευθερία του λόγους και των πληροφοριών στις πλατφόρμες τους. "Είμαστε δεσμευμένοι για την ελεύθερη πρόσβαση του κόσμου σε πληροφορίες μέσω των υπηρεσιών μας, αλλά απαγορεύουμε τα παράνομα μηνύματα μίσους στις πλατφόρμες μας, αναφέρει σε δήλωσή της η Lie Junius, επικεφαλής της δημόσιας πολιτικής και κυβερνητικών σχέσεων της Google. "Έχουμε αποδοτικά συστήματα για τον έλεγχο των ειδοποιήσεων εντός 24 ωρών και την αφαίρεση ακατάλληλου περιεχομένου. Χαιρόμαστε για τη συνεργασία με την κομισιόν, που αποσκοπεί στην ανάπτυξη κατάλληλης προσέγγισης στα μηνύματα μίσους. 


Πηγη: loutrakiodusseas.blogspot.gr