Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

Έλεγχοι εξπρές στα σπίτια και στους υπολογιστές φορολογουμένων



Με εντολή Εισαγγελέα και παρουσία δικαστικού λειτουργού θα διενεργεί εφεξής η φορολογική διοίκηση επιτόπιους φορολογικούς ελέγχους στις κατοικίες του φορολογουμένων.

Με το μίνι – φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε χθες στη Βουλή επέρχονται αλλαγές στο νόμο 4174/2013, βάσει του οποίου διενεργούνται τα τελευταία χρόνια οι φορολογικοί έλεγχοι, με τις νέες παρεμβάσεις να καθιστούν ευκολότερο το έργο των εφοριακών.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Θανάση Κουκάκη στο cnn.gr, μέχρι σήμερα η είσοδος εφοριακών στην κατοικία του φορολογούμενου γίνεται με ειδική μνεία της εντολής φορολογικού ελέγχου, αλλά και με επίδειξη της εντολής του αρμόδιου Εισαγγελέα. Το γεγονός πως στους ελέγχους δεν παρίστανται οι ίδιοι οι Εισαγγελείς ή άλλοι δικαστικοί λειτουργοί δημιουργεί προβλήματα στους εφοριακούς και δυσχεραίνει σε πολλές περιπτώσεις τους ελέγχους.
Πλέον αυτό το πρόβλημα λύνεται, καθώς με πρόβλεψη του νομοσχεδίου -η οποία υιοθετεί γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου- προβλέπεται ότι για το επιτρεπτό του επιτόπιου φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου απαιτείται πέραν της εντολής του αρμοδίου Εισαγγελέα και παρουσία δικαστικού λειτουργού.

Αλλά αυτή δεν είναι η μόνη αλλαγή που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο. Με αυτό επιλύεται και το θέμα της εξέτασης ηλεκτρονικών αρχείων των φορολογουμένων που αφορούν σε φορολογικά βιβλία και στοιχεία. Όπως ξεκαθαρίζεται, εάν τα βιβλία και τα στοιχεία τηρούνται σε ηλεκτρονική μορφή, η εφορία έχει δικαίωμα πρόσβασης σε οποιαδήποτε σχετιζόμενα αρχεία.
Στη βάση αυτή ο φορολογούμενος υποχρεούται να παράσχει κάθε απαραίτητη πληροφορία για την απρόσκοπτη πρόσβαση στον οριζόμενο υπάλληλο της φορολογικής διοίκησης,ανεξάρτητα από τον τόπο της αποθήκευσης και της μορφής των δεδομένων αυτών. Την ίδια υποχρέωση έχουν και όσοι τρίτοι παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες προς τον φορολογούμενο, οι οποίες σχετίζονται με την αποθήκευση και επεξεργασία ψηφιακών δεδομένων, εφόσον αυτό ζητηθεί από τη φορολογική διοίκηση.
Τέλος, σύμφωνα με τις νέες διατάξεις η φορολογική διοίκηση μπορεί να διενεργεί φορολογικό έλεγχο από τα γραφεία της με βάση τις χρηματοοικονομικές καταστάσεις, δηλώσεις και λοιπά έγγραφα που υποβάλλει ο φορολογούμενος, καθώς και έγγραφα και πληροφορίες που έχει στην κατοχή της, ή με βάση τα βιβλία και λογιστικά αρχεία που προσκομίζονται από τον φορολογούμενο κατόπιν σχετικού εγγράφου της εφορίας.
Μάλιστα, με την ίδια διάταξη δίνεται η δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων να ορίζει με απόφασή του ειδικό τρόπο διενέργειας των ελέγχων, καθώς και όλες τις ενδεδειγμένες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται κατά τον έλεγχο, όπως ελεγκτικές επαληθεύσεις, για ορισμένες ή και για όλες τις κατηγορίες των υπόχρεων, ανάλογα και με το αντικείμενο δραστηριότητας και το ύψος των οικονομικών δεδομένων.
Πηγή: cnn.gr