Δευτέρα 11 Ιουλίου 2016

«ΛΙΜΟΝΤΣΕΛΟ» αλλά ελληνικά «ΛΕΜΟΝΤΣΕΛΟ» (το υπέροχο λικέρ)


Πατρίδα του «λιμοντσέλο» και στα ελληνικά «λεμοντσέλο» είναι το Κάπρι.

Η ιστορία λέει ότι κάποια καλή νοικοκυρά αξιοποίησε τους καρπούς των δέντρων του κήπου της και δημιούργησε ένα καινούριο, απλό ποτό, που βρήκε μεγάλη απήχηση. Πέρασαν πάρα πολλά χρόνια από τότε. Οι Ιταλοί γέμισαν με το περίφημο λικέρ τους άπειρα μπουκάλια και το έκαναν γνωστό πέρα από τα σύνορά τους.
Η συνταγή του λιμοντσέλο από τότε μεταμορφώθηκε με αρκετές παραλλαγές.  Εγώ παρακάτω σας γράφω τον τρόπο που το φτιάχνω εγώ και αρέσει πολύ πολύ στους φίλους μου.


Τα υλικά που θα χρειαστούμε, για να φτιάξουμε τρία μπουκάλια 
  1.  15 περίπου λεμόνια  (όσο πιο μυρωδάτα είναι τα λεμόνια μας τόσο το καλύτερο για το ποτό μας)
  2. Ενάμιση (1,5) λίτρο ρακή κρητική ή βότκα καλής ποιότητας ή τσίπουρο χωρίς γλυκάνισο.
  3. 2 έως 4 κούπες άσπρη ζάχαρη
  4. 5 κούπες του τσαγιού νερό.


Παρασκευή:
Πλένουμε τα λεμόνια μας και τα σκουπίζουμε πολύ καλά.   Με ένα μικρό και κοφτερό μαχαιράκι ή με έναν αποφλοιωτή τα ξεφλουδίζουμε, χωρίς να πειράξουμε το εσωτερικό άσπρο του φλοιού  (προσοχή μη χρησιμοποιήσουμε το άστρο του λεμονιού, γιατί θα γίνει πικρό το ποτό μας).     Μαζεύουμε όλα μας τα φλούδια και τα τοποθετούμε σε ένα βάζο που να κλείνει πολύ καλά από πάνω.


Ρίχνουμε από πάνω τη ρακή ή όποιο αλκοολούχο έχουμε διαλέξει. Κατόπιν το βουλώνουμε και το αφήνουμε σε ένα κλειστό και σκοτεινό ντουλάπι για 25 μέρες.


(Τα λεμονάκια που μας έχουν περισσέψει, , για να μην πάνε χαμένα, μπορούμε να τα στύψουμε, να βάλουμε το χυμό σε παγοθήκες,  στην κατάψυξη και να έχουμε έτοιμο χυμό για κάθε χρήση και μαγείρεμα).
Στη συνέχεια
Μετά από τις 25 μέρες ελέγχουμε το βάζο μας. Αν έχει κιτρινίσει το μίγμα, είναι σχεδόν έτοιμο.

Εάν το δούμε έτοιμο   Βράζουμε το νεράκι μας μαζί με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά για κανένα πεντάλεπτο, να σοροπιάσει. Μόλις κρυώσει το ρίχνουμε στο βάζο, αναδεύουμε ελαφρώς και τα αφήνουμε για άλλες  «5 έως 10»  ημέρες στο γνωστό ανήλιαγο ντουλάπι.
Στο δεκαήμερο το πολύ είναι έτοιμο. Τα σουρώνουμε σε μπουκάλια και στο ψυγείο, έτοιμα για σερβίρισμα!
Ανάλογα με το πόσο γλυκό θέλουμε το λικέρ μας μπορούμε να μη ρίξουμε όλη τη ζάχαρη.
Όσο περισσότερο αλκοόλ μας πέσει, τόσο πιο δυνατό θα γίνει αλλά προσοχή δε θέλουμε να μας καλύψει τη μυρωδιά του λεμονιού.
Πηγη: timeout.gr