Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Τα χούγια του Άλμπερτ Αϊνστάιν


Είναι μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα και σίγουρα δεν χρειάζεται πολλές συστάσεις.
Ο θεμελιωτής της Θεωρίας της Σχετικότητας, ο άνθρωπος πίσω από την εξίσωση E=mc2  που βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, μπορεί να ήταν μια διάνοια στον τομέα των επιστημών, αλλά στην καθημερινότητά του είχε αρκετά χούγια, σαν αυτά που όλοι μας κουβαλάμε.


Το φετινό Μάιο δημοσιεύτηκε στην αγγλική γλώσσα το βιβλίο «Einstein at Home», που θα δώσει σε πολύ κόσμο την ευκαιρία να τρυπώσει στη ζωή του σπουδαίου επιστήμονα και να δει πίσω από την κλειδαρότρυπα όσα δεν συνήθιζε να δείχνει δημόσια.
Τα χαρακτηριστικά του Αϊνστάιν και τα χούγια του μαρτύρησε η Herta Waldow, η οικονόμος που έζησε μαζί με την οικογένεια του στο Βερολίνο από το 1927 έως το 1933. Μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ο ιστορικός Friedrich Herneck πήρε συνέντευξη από τη Herta, τις εκμαίευσε πολλές λεπτομέρειες από τη ζωή μαζί με το μεγάλο επιστήμονα, τις οποίες και δημοσίευσε στην ανατολική  Γερμανία.
Ας πάρουμε λοιπόν μια «μυρωδιά» από τα χούγια του μεγάλου επιστήμονα.

Η τρελή κόμη του Αϊνστάιν
Είναι το σήμα κατατεθέν του. Όποια φωτογραφία του Αϊνστάιν και αν δεις δεν γίνεται να μην προσέξεις την αναμαλλιασμένη κόμη του, που προσέθετε μια δόση τρέλας στην εμφάνισή του. Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε σκεφτεί ότι μάλλον ο Άλμπερτ δεν είχε και πολύ χρόνο να ασχοληθεί με την περιποίηση των μαλλιών του, η επιστήμη του τον «έτρωγε». Ο λόγος όμως που τα μαλλιά του ήταν έτσι ήταν ένας: η τσιγκουνιά του!
Η δεύτερη σύζυγός του -και ξαδέρφη του- Elsa Loewenthal δεν μπορούσε να τον πείσει να πληρώσει έναν μπαρμπέρη για να συμμαζέψει την ατημέλητη κόμη του και έτσι συχνά τον κυνηγούσε με ένα ψαλίδι και τον κούρευε. Όμως η όρασή της ήταν περιορισμένη και έτσι το κούρεμα δεν ήταν προσεγμένο. Και φυσικά μαζί με το μαλλί η Elsa περιποιούνταν και το μουστάκι του!

Τα τρύπια παπούτσια και η λατρεία για τα σανδάλια 
Μπορεί ο Αϊνστάιν να ζούσε σε ένα μεγάλο σπίτι με εφτά δωμάτια, αλλά φαίνεται ότι η τσιγκουνιά είχε «χτυπήσει» τόσο τον ίδιο όσο και τη γυναίκα του. Όπως αποκαλύπτει στο βιβλίο η οικονόμος του στην προσπάθειά του να κάνει οικονομία από παντού φόραγε τρυπημένα παπούτσια, μέχρι τη στιγμή που είχαν φθαρεί τόσο ώστε να μπαίνει νερό! «Θα τα φορούσε μέχρι το σημείο που δεν θα πήγαινε άλλο» λέει η Herta, επισημαίνοντας ότι λάτρευε κυρίως τα σανδάλια.


Μανιακός με τα αυγά
Τα τηγανητά αυγά και η ομελέτα ήταν από τα πολύ αγαπημένα φαγητά του Αϊνστάιν, που του ετοίμαζε καθημερινά με τα χεράκια της για πρωινό η οικονόμος του. Επίσης λάτρευε το μέλι το οποίο συνήθιζε να αγοράζει από ένα μελισσοπαραγωγό. «Ο καθηγητής έτρωγε τουλάχιστον δύο τηγανητά αυγά» λέει η Waldow, «τα οποία συνήθιζε να αγοράζει από έναν ηλικιωμένο εβραίο έμπορο». Τα αυγά του συνήθως τα συνόδευε με μανιτάρια. «Έτρωγε μανιτάρια τρεις φορές τη μέρα, τόσο τα λάτρευε» πρόσθεσε η Waldow.

Η απέχθεια για το «ματωμένο» κρέας και την αγγλική κουζίνα
Όσο λάτρευε τα αυγά τόσο μισούσε το κρέας που δεν ήταν καλά ψημένο. «Δεν είμαι τίγρης» συνήθιζε να λέει όταν έβλεπε μέσα στο πιάτο του ένα κομμάτι κρέας που δεν είχε ψηθεί καλά και είχε ακόμα αίμα. Πολύ συχνά οι ατάκες που έλεγε σε καταστάσεις της καθημερινότητάς του δημοσιοποιούνταν αμέσως, και αυτό ήταν κάτι που απεχθανόταν. «Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι ένα απλό σχόλιό μου θα χρησιμοποιούνταν τόσο μαζικά. Αν το ήξερα θα είχα κρυφτεί καλύτερα στο καβούκι μου» είχε πει.
Το 1933 ο Αϊνστάιν επισκέφτηκε την Αγγλία, αλλά δεν έμεινε καθόλου ενθουσιασμένος από την κουζίνα των Βρετανών. «Η μαγειρική τους είναι φρικτή, μαγειρεύουν τα πάντα σε πρόβειο λίπος» ήταν το σχόλιό του. Δεν μοιραζόταν όμως την ίδια απέχθεια στις φράουλες. Η οικονόμος του αποκαλύπτει στο βιβλίο ότι λάτρευε το συγκεκριμένο φρούτο, το οποίο σχεδόν πάντα έτρωγε με σαντιγί.

Ο Αϊνστάιν και το αλκοόλ
Μπορεί η πλειοψηφία να πιστεύει ότι ένα ποτό χαλαρώνει, όμως ο Αϊνστάιν φαίνεται ότι δεν συμμεριζόταν αυτή την άποψη. Η οικονόμος του αποκάλυψε ότι ο καθηγητής δεν έπινε σχεδόν καθόλου αλκοόλ, προτιμούσε καφέ χωρίς καφεΐνη, καθώς και μαύρο τσάι και κάπνιζε πίπα. Το αγαπημένο του ποτό; Κοκτέιλ από σέλερι!

Έπαιζε άθλια βιολί
Μεγάλη αδυναμία του Άλμπερτ Αϊνστάιν ήταν το βιολί. Όχι, ο καθηγητής δεν περιοριζόταν μόνο στην ακρόαση κάποιου μουσικού που ήξερε να χειρίζεται δεξιοτεχνικά το συγκεκριμένο όργανο, αλλά έπαιζε και ο ίδιος, καθόλου πετυχημένα, όπως αποκαλύπτει η Waldow. Δεν έπαιζε γνωστά κομμάτια αλλά συνέθετε δικά του. Αγαπημένο μέρος για να παίζει βιολί ήταν η κουζίνα γιατί του άρεσε ο τρόπος με τον οποίο ο ήχος αντηχούσε στα πλακάκια. Ο καθηγητής και συνάδελφός του Walter Frierich είχε πει χαρακτηριστικά για τον τρόπο που έπαιζε ο Αϊνστάιν: «Έπαιζε το δοξάρι σαν ξυλοκόπος!».

Ήταν γυναικάς
Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν μπορεί να ήταν ερωτευμένος με την επιστήμη και να είχε αφιερώσει τη ζωή του σε αυτή, αλλά είχε και μία άλλη αδυναμία, τις γυναίκες. «Τα μάτια του έπεφταν πάντα σε όμορφες παρουσίες, του άρεσε να τις κοιτάει» λέει η οικονόμος. Μέσα από τι σελίδες του βιβλίου ο αναγνώστης θα μάθει και κάτι ακόμα πιο πικάντικο: ότι ο Αϊνστάιν λάτρευε να κυκλοφορεί στο σπίτι του γυμνός! Μάλιστα μπροστά στο συγκεκριμένο θέαμα έπεσε και η 21χρονη Herta, η κοπέλα που δούλευε για τον επιστήμονα. «Ντράπηκα» λέει περιγράφοντας τη στιγμή που είδε μπροστά της γυμνό τον επιστήμονα. «Είτε δεν τον ένοιαζε να βάλει τη ρόμπα του ή ήταν πολύ απασχολημένος και ξέχασε να τη φορέσει» είχε πει.

Ο Αϊνστάιν δεν διακρινόταν για την κοινωνικότητά του. Μισούσε τα πάρτι και τις δεξιώσεις και «συχνά διαμαρτυρόταν γι΄ αυτά σε πολύ έντονο ύφος». Κάποιες φορές πήγαινε σε γεύματα και ειδικές βραδιές με άλλους διάσημους, όπως ήταν ο Τσάρλι Τσάπλιν.
Πηγη: newsbeast.gr