Κυριακή 10 Ιουλίου 2016

Γιατί οι πλούσιοι και πετυχημένοι άνθρωποι φορούν τα ίδια ρούχα κάθε μέρα;



Παρά την έμμονη ιδέα της κοινωνίας με την μόδα, η τάση αποκαλούμενη ‘wardrobe movement’, φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Η ιδέα βασίζεται στο να φοράει κανείς μόνο 10-15 βασικά ρούχα συνεχώς.



Αυτό που είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι όλο και περισσότεροι επιτυχημένοι και διάσημοι άνθρωποι την ακολουθούν, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών και επιχειρηματιών.

Διαβάστε παρακάτω τις οκτώ αιτίες γιατί συμβαίνει αυτό. Είναι ένα πολύ πιο ενδιαφέρον θέμα από ότι ίσως φαίνεται με την πρώτη ματιά.






Λιγότερες αποφάσεις. Για ανθρώπους που πρέπει να παίρνουν σημαντικές αποφάσεις κάθε μέρα, έστω και μια λιγότερη απόφαση, όπως το τι θα φορέσουν κάθε πρωί, τους σώζει από το να απασχολούν το μυαλό τους, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερη αποδοτικότητα κατά την διάρκεια της ημέρας.

Ο πρόεδρος της Αμερικής, ο Barack Obama, περιορίζει τις επιλογές του φορώντας μόνο γκρι ή μπλε κοστούμια. ‘Προσπαθώ να λιγοστεύω τις αποφάσεις. Δεν θέλω να παίρνω απόφαση και για το τι θα φάω και τι θα φορέσω, γιατί έχω τόσες πολλές άλλες αποφάσεις να πάρω.’ Ο Mark Zuckerberg λέει κάτι παρόμοιο. Μια λιγότερη απόφαση για κάτι όχι σπουδαίο το πρωί, οδηγεί σε καλύτερες αποφάσεις για πράγματα πραγματικά σημαντικά.

Λιγότερη σπατάλη χρόνου. Δεν έχουμε ιδέα πόσο πολύ βάρος έχουν γίνει τα υπάρχοντά μας, μέχρι να τα απομακρύνουμε. Αλλά μόλις το κάνουμε, αμέσως ανακαλύπτουμε μια νέα ζωή γεμάτη ελευθερία και ευκαιρίες. Γρήγορα ανακαλύπτουμε τα καλά του περιορισμού της γκαρνταρόμπας, που είναι το δώρο του χρόνου. Το πρωινό ντύσιμο γίνεται ευκολότερο, γρηγορότερο και πιο πρακτικό.
Η Matilda Kahl, καλλιτεχνική διευθύντρια στην Ν. Υόρκη, αναφέρει ότι άρχισε να φοράει τα ίδια κάθε μέρα για να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει την κουραστική διαδικασία του να πρέπει να αποφασίσει. ‘Είναι αυτό πολύ επίσημο; Είναι το φόρεμα πολύ κοντό; Σχεδόν πάντα μετάνιωνα μέχρι να φτάσω στη στάση του μετρό.’ Αλλά τώρα, με το άσπρο μεταξωτό πουκάμισο και το μαύρο παντελόνι της, έχει μια λιγότερη πηγή ανησυχίας κάθε μέρα.
Ο Kristopher Nolan, έχει φτιάξει μερικά από τα πιο επιτυχημένα φιλμ του 21ου αιώνα. Αλλά σύμφωνα με το περιοδικό TimesMagazine, αυτός αποφάσισε πριν καιρό ότι ‘ήταν χάσιμο ενέργειας να πρέπει να αποφασίζεις εκ νέου κάθε μέρα τι θα φορέσεις.’ Τώρα έχει εγκαταλείψει το στενό σακάκι με τα πέτα και φορά ένα άνετο φαρδύ μπλε πουκάμισο και μαύρα παπούτσια για κάθε μέρα.





Επιπλέον, όταν λέει ‘χάσιμο ενέργειας’ δεν εννοεί μόνο τα πολλά ρούχα από τα οποία θα πρέπει να διαλέξεις αλλά και τον χρόνο που χρειάζονται αυτά για να διατηρηθούν και να τακτοποιηθούν.
Η Danaye Barahona είναι μια νεαρή μητέρα από το Τέξας. Αντικατέστησε την τεράστια ντουλάπα της με μια άλλη με λιγότερα ρούχα. ‘Πριν η ντουλάπα μου ήταν σαν ένα τεράστιο εστιατόριο με πολλά μενού και πολλές πιθανότητες αποτυχίας στην επιλογή φαγητού. Τώρα είναι σαν ένα μικρό εστιατόριο με συγκεκριμένα πιάτα που ξέρεις πως ότι και να διαλέξεις θα είναι καλό. Όχι μόνο φαίνομαι καλύτερη αλλά νοιώθω και καλύτερα. Όλα πιο εύκολα, πιο πρακτικά και εγώ πάντα καλοβαλμένη.’
Η Alice Gregory είναι μια συγγραφέας που ζει στην Ν. Υόρκη. Σε άρθρο της στο περιοδικό J Crew, με τίτλο ‘Iconic.A cheap and easy way to feel famous’, λέει ότι μια προτίμηση στην ομοιομορφία, είναι ένδειξη ωριμότητας αφού υποδηλώνει την σοβαρότητα των προτεραιοτήτων που έρχονται με τα χρόνια. Η Alice επισημαίνει ότι φορώντας το ίδιο ρούχο κάθε μέρα είναι ένας τρόπος επιβεβαίωσης της κατάστασης σας σαν πρωταγωνιστές. Να γιατί οι ήρωες στα εικονογραφημένα βιβλία δεν αλλάζουν ρούχα ποτέ.

Λιγότερα έξοδα. Οι ντουλάπες μας είναι γεμάτες με ρούχα και παπούτσια αλλά σπάνια τα φοράμε όλα αυτά, ενώ τα περισσότερα δεν είναι αγορασμένα επειδή ήταν απαραίτητα.

Ζώντας με τα βασικά κομμάτια ρούχων στην ντουλάπα σας ή υιοθετώντας ένα ομοιόμορφο ντύσιμο, απαλλάσσεστε από τις αναρίθμητες πρόβες ρούχων στα μαγαζιά και τον χρόνο που σπαταλάτε για να τα επιστρέψετε αργότερα.

Περισσότερη ηρεμία. Τον περασμένο μήνα η Drew Barrymore έγραψε ένα άρθρο στο Refinery 29, για την νέα φάση της ζωής της και την σχέση της με τα ρούχα. ‘Για αρχή, είμαι 40 χρονών και τα ρούχα των είκοσι χρόνων δεν έχουν νόημα πια. Και μετά από δυο μωρά, τα ρούχα των τριάντα δεν με χωράνε πια. Είμαι σε ένα σταυροδρόμι όσον αφορά τα ρούχα. Και είναι επίπονο μερικές φορές.’

Για να ηρεμήσει η Drew υπέβαλε τον εαυτό της σε ενδυματολογική δίαιτα, περιορίζοντας την γκαρνταρόμπα της και αγοράζοντας μόνο μετά από σκέψη. Μετά από μήνες, η ντουλάπα της είναι καλή και της δίνει χαρά. Το ντύσιμο δεν είναι πια μια μάχη. Και η αίσθηση της για την μόδα είναι πιο ήρεμη και γαλήνια.

Είμαστε μια κοινωνία που πνίγεται στα υπάρχοντα της. Οι άνθρωποι ψάχνουν ελευθερία και απόδραση. Ψάχνουν για νέες λύσεις. Δεν είναι παράξενο λοιπόν που αυτή η τάση για τα ίδια ρούχα κερδίζει έδαφος συνεχώς.


Πηγη: tilestwra.com