Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016

Έξυπνα κόλπα για να καθαρίσετε το αυτοκίνητό σας (σχεδόν) ανέξοδα

Η εποχή επιβάλλει λιτότητα. Ο καιρός πάλι έχει τα πάνω και τα κάτω του, μία βροχή μία ήλιος. Ο συνδυασμός αυτών σημαίνει μόνο ένα πράγμα: πώς θα καθαρίσουμε το αυτοκίνητό μας χωρίς (σχεδόν) κανένα ευρώ;

«Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά» και μέχρι να ανακαλύψουμε που …είναι η υπόλοιπη, ας καθαρίσουμε τα αυτοκίνητά μας, με όσο το δυνατόν λιγότερα έξοδα.
Μπορεί οι ευκαιρίες στα πλυντήρια αυτοκινήτων να είναι δελεαστικές, αλλά σύμφωνα με το reader’s digest, υπάρχουν τρόποι έξυπνοι, φτηνοί, ίσως και περίεργοι, που θα μεταμορφώσουν τα αυτοκίνητά μας σε… γυαλιστερή ατραξιόν

Μαλακτική κρέμα για να αστράφτει
Πλύνετε το αυτοκίνητό σας με ένα μαλακτικό μαλλιών, που περιέχει λανολίνη. Θα εκπλαγείτε, όταν δείτε τη γεμάτη φρεσκάδα «κερωμένη» εμφάνισή του. Η λανολίνη θα κάνει τη βροχή να γλιστρά χωρίς να αφήσει σημάδια στο αυτοκίνητό σας.

Αναψυκτικό για το παρμπρίζ
Όταν βρέχει (ειδικά μετά από μια περίοδο μακράς ξηρασίας), το βρώμικο παρμπρίζ μετατρέπεται σε...χάος. Απαλλαγείτε από τις ραβδώσεις και τις κηλίδες χύνοντας αναψυκτικό τύπου «κόλα» στο παρμπρίζ σας. Τεντώστε μια πετσέτα (κατά μήκος του κάτω μέρος του παρμπρίζ) για να προστατεύσετε το χρώμα, και περιχύστε το παρμπρίζ.
Οι φυσαλίδες του αναψυκτικού, θα αφαιρέσουν τη βρωμιά. Απλά φροντίστε να ξεπλύνετε πολύ καλά το αναψυκτικό μετά, γιατί η κολλώδης υφή του θα προσελκύσει τη σκόνη και τη βρωμιά.

Καθαρισμός στα φώτα
Ένα σημείο, που οι περισσότεροι ξεχνάμε ή δεν καθαρίζουμε επιμελώς είναι τα φώτα του αυτοκινήτου. Βάλτε σε ένα παλιό ύφασμα, καθαριστικό τζαμιών και αρχίστε το τρίψιμο. Εναλλακτικά, μπορείτε να βάλετε μία –δύο σταγόνες απορρυπαντικού πιάτων, αν είναι πολύ βρόμικα και μετά να ξεπλύνετε καλά.
Βότκα, τα κάνει αόρατα
Όταν έχει αδειάσει το δοχείο για τους υαλοκαθαριστήρες (και δε θέλετε να βάλετε τα ειδικά καθαριστικά των τζαμιών) σπεύσατε στο ντουλάπι με τα… ποτά. Σε μία κανάτα ή μπουκάλι καθαρό με καπάκι, ανακατεύουμε 3 φλιτζάνια βότκα (τη φθηνότερη εννοείται) με 4 φλιτζάνια νερό και 2 κουταλάκια του γλυκού υγρό απορρυπαντικό πιάτων. Βιδώστε, ανακινήστε και είστε έτοιμοι να ψεκάσετε.
Παράθυρα για…φίλημα
Ο ιδανικότερος τρόπος για να καθαρίσετε τα παράθυρα του αυτοκινήτου σας, είναι τα μωρομάντηλα, που έχετε συνήθως για ώρα ανάγκης. Τα υγρά αυτά μαντηλάκια μπορεί να φαίνεται, ότι θολώνουν τα παράθυρα, αλλά το αποτέλεσμα θα σας εντυπωσιάσει.
Καινούργιοι υαλοκαθαριστήρες;
Οι υαλοκαθαριστήρες εκτός του ότι φθείρονται από τις καιρικές συνθήκες και χρειάζονται αλλαγή, συχνά «φιλοξενούν» σκόνη (ίσως και λάσπη) που μπορεί να χαράξει το παρμπρίζ σας.
Καθαρίστε τα λάστιχά ακολουθώντας την απλή συνταγή: κάντε ένα διάλυμα από 1/4 φλιτζανιού μαγειρική σόδα και 1 λίτρο κρύο νερό. Περάστε απαλά τα λάστιχα και σκουπίστε τις δύο πλευρές με ένα μαλακό πανί ή απορροφητικό χαρτί εμποτισμένο με διάλυμα (π.χ τύπου μωρομάντηλα). Στη συνέχεια, σκουπίστε τα λάστιχα με ένα στεγνό πανί, πριν τοποθετήσετε τους υαλοκαθαριστήρες στη θέση τους.

Μαγειρική σόδα, η θαυματουργή
Ρίξτε 1/4 του φλιτζανιού μαγειρική σόδα σε ένα μεγάλο, καθαρό με καπάκι και στη συνέχεια προσθέστε 1/4 του φλιτζανιού υγρό πιάτων και αρκετό νερό για να γεμίσει σχεδόν μέχρι πάνω. Βιδώστε το καπάκι, ανακινήστε καλά και όταν θελήσετε να πλύνετε το αυτοκίνητό σας, βγάλτε το «μαγικό υγρό». Ανακινήστε το μπουκάλι ζωηρά, προσθέστε ζεστό νερό και ελάχιστο καθαριστικό εμπορίου και είναι έτοιμο για χρήση.
Κερωμένο, χωρίς κερί
Σε ένα μεγάλο δοχείο νερό προσθέστε 1 φλιτζάνι κηροζίνης και έπειτα γυαλίστε με ένα καθαρό σφουγγάρι το αυτοκίνητό σας. Προσοχή όμως, μη ξεπλύνετε το αυτοκίνητο. Την επόμενη φορά που θα βρέξει, οι σταγόνες του νερού απλά θα γλιστρήσουν.
Μακριά από τη ζέστη…
Αυτό που πρέπει να προσέχετε είναι να μην πλένετε το αυτοκίνητο σας, μόλις σβήσετε τη μηχανή (όπου έχει ακόμα θερμοκρασία) ή όταν βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο, όπου «χτυπάει» απευθείας ο ήλιος. Η μεγάλη θερμοκρασία δημιουργεί κηλίδες (λόγω του σαπουνιού), που στεγνώνουν πολύ γρήγορα, άρα πρέπει να το...ξαναπλύνετε.

…και τον ξηρό αέρα
Σύμφωνα με τους ειδικούς, το στέγνωμα με ξηρό αέρα (ή η πιο φτηνή εκδοχή, να οδηγήσετε το αυτοκίνητό σας για να στεγνώσει μόνο του), αμέσως αφού το έχετε πλύνει, δημιουργεί αντιαισθητικά στίγματα στο εξωτερικό του.
Καλύτερα είναι να χρησιμοποιείτε ένα ειδικό δέρμα (σαμουά) ή ένα μαλακό πανί, για να απορροφήσετε το επιπλέον νερό. Προσοχή, πάντα να ελέγχετε ότι τα πανιά και το δέρμα που χρησιμοποιείτε, είναι τελείως καθαρά και δεν έχουν «μικροβρωμιές» (σκόνες πχ), οι οποίες μπορούν να χαράξουν το αυτοκίνητό σας.
Πηγη: clickatlife.gr