Παρασκευή 8 Ιουλίου 2016

Η NASA επέλεξε τον Βαγγέλη Παπαθανασίου και οι νότες του φθάνουν μέχρι τον Δία


Η NASA επέλεξε τη μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου ως υπόκρουση σε ένα μοναδικό βίντεο, που δείχνει τη Γη και τη Σελήνη από μεγάλη απόσταση να κινούνται στο διάστημα.

Το βίντεο δημιουργήθηκε από τη συρραφή εικόνων που μετέδωσε η αποστολή Juno καθ΄οδόν για το σύστημα του Δία. Το σκάφος είχε την ευκαιρία να απαθανατίσει το κοσμικό ζευγάρι στις 9 Οκτωβρίου, όταν ετοιμαζόταν να πραγματοποιήσει ένα κοντινό πέρασμα από τη Γη προκειμένου να αυξήσει ταχύτητα. Η απόσταση από το φωτογραφικό θέμα του ήταν 966.000 χιλιόμετρα, περίπου τρεις φορές η απόσταση Γης-Σελήνης.



«Καμία άλλη εικόνα δεν έχει συλλάβει το ουράνιο βαλς της Γης και της Σελήνης», σχολίασε ο Σκοτ Μπόλτον, επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας του Juno στο Southwest Research Institute του Τέξας.
«Η μουσική υπόκρουση είναι μια πρωτότυπη σύνθεση του Vangelis», αναφέρει ανακοίνωση της NASA, η οποίαέχει συνεργαστεί με τον Έλληνα συνθέτη και στο παρελθόν. O Παπαθανασίου είχε συνθέσει το άλμπουμ Μυθωδία, το οποίο αποτέλεσε το μουσικό θέμα της αποστολής Mars Odyssey το 2001, ενώ το 2003 τιμήθηκε με το Μετάλλιο Δημόσιας Προσφοράς της NASA.


Η λήψη των εικόνων από τις οποίες δημιουργήθηκε το βίντεο ήταν τεχνικός άθλος, δεδομένου ότι το Juno εκτελούσε εκείνη την ώρα δύο στροφές ανά λεπτό -αυτό σήμαινε ότι το σκάφος έπρεπε να λαμβάνει ένα καρέ κάθε φορά που οι κάμερες έφταναν ξανά στην ίδια ακριβώς θέση. Οι κάμερες αυτές είναι σχεδιασμένες να λειτουργούν σε χαμηλό φωτισμό και κανονικά παρακολουθούν τον προσανατολισμό των επιστημονικών οργάνων.
Στη διάρκεια του κοντινού περάσματος από τη Γη, το Juno έλαβε επίσης μια σειρά από «χαιρετίσματα» που μετέδωσαν στο διάστημα ραδιοερασιτέχνες από όλο τον κόσμο. Οι μεταδόσεις, κωδικοποιημένες σε σήματα Μορς, παρουσιάζονται στο παρακάτω βίντεο της NASA. To Juno (Ήρα) εκτοξεύτηκε το 2011 και προγραμματίζεται να τεθεί σε τροχιά γύρω από τον Δία το 2016.
ΠΗΓΗ: Star.gr - enikos.gr