Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

«Λουκέτο» καθημερινά σε 100 επιχειρήσεις στην Ελλάδα



Ούτε μία ούτε δύο, αλλά τουλάχιστον 100 επιχειρήσεις κλείνουν κάθε εργάσιμη μέρα στην Ελλάδα, κατά μέσο όρο, τα τελευταία επτά χρόνια.
Αυτό προκύπτει από το γεγονός πως από το 2008 έως σήμερα έχουν «χαθεί» 244.714 επιχειρήσεις. Οπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Ηλία Μπέλλου στο kathimerini.gr, από 858.685 που καταμετρήθηκαν το 2008, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είχαν μειωθεί στις 613.973 στα τέλη του 2015. Και κανείς δεν γνωρίζει τι έπεται όσο σοβούν περιπτώσεις σαν αυτή της «Μαρινόπουλος».


ΣΤΟΙΧΕΙΑ
Με βάση τα στοιχεία που κατέθεσε η αλυσίδα σούπερ μάρκετ στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών, οι συνολικές υποχρεώσεις της ανέρχονται στο 1,324 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 425,568 εκατομμύρια αφορούν προμηθευτές και άλλα 553,454 εκατομμύρια μεταχρονολογημένες επιταγές. Εάν αφαιρεθούν παροχές ύψους 268,723 προς προμηθευτές, προκύπτει ένα άνοιγμα της τάξης των 720 εκατ. ευρώ προς την αγορά.


Οφειλές δηλαδή σε τρίτες εταιρείες, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των οποίων αγοράζει και μεταπωλεί ή χρησιμοποιεί ο Μαρινόπουλος. Το εύρος αυτό είναι τέτοιο, που μη πληρωμή τους θα προκαλέσει ντόμινο εταιρικών καταρρεύσεων με πολλαπλασιαστικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και σημαντική επιβάρυνση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Η περίπτωση της αλυσίδας Μαρινόπουλος, όσο μεγάλη και αν είναι, δεν είναι μεμονωμένη, όπως προκύπτει από τα προαναφερθέντα στοιχεία. Αλλωστε πρόσφατα είναι ακόμα τα «λουκέτα» που μπήκαν στα 45 καταστήματα της Ηλεκτρονικής Αθηνών, στα μέσα Απριλίου, μετά επτά δεκαετίες λειτουργίας.
Και πριν από αυτά, τα «λουκέτα», μετά πέντε δεκαετίες λειτουργίας, στο εργοστάσιο ελαστικών προϊόντων της Contitech ΙΜΑΣ στον Βόλο και λίγο νωρίτερα στη χαρτοβιομηχανία Softex και στα σούπερ μάρκετ Λάρισα.
Αλλά και τα «λουκέτα» στο εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού στον Βόλο, και της βιομηχανίας συσκευασίας ΒΙΣ στην ίδια πόλη. Μαζί με τις 244.714 επιχειρήσεις που έκλεισαν την τελευταία 7ετία χάθηκαν και 842.670 χιλιάδες θέσεις εργασίας, ενώ σε όρους προστιθέμενης αξίας η εξαφάνιση αυτών των εταιρειών αφαίρεσε και 30,31 δισ. ευρώ προϊόντος από την εθνική οικονομία. Πέρυσι ο συνολικός αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων μειώθηκε κατά 16.000 επιχειρήσεις.
Στην πραγματικότητα, ο αριθμός των επιχειρήσεων που έκλεισαν το 2015 είναι πολύ μεγαλύτερος, καθώς τα στοιχεία περιλαμβάνουν και τις νέες επιχειρήσεις που ξεκίνησαν τη λειτουργία τους το 2015.
ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ ΤΖΙΡΟΣ
Αλλά και οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν σημαίνει πως είναι όλες κερδοφόρες. Οι περισσότερες παλεύουν σε καθημερινή βάση με μειωμένους τζίρους, αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις, μεγάλα χρέη, ανείσπρακτες απαιτήσεις, έλλειψη ρευστότητας και απουσία χρηματοδοτήσεων. Και σύντομα θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ακόμα υψηλότερες φορολογικές επιβαρύνσεις, ασφαλιστικές υποχρεώσεις και κανονιστική συμμόρφωση.

ΝΤΟΜΙΝΟ
Τώρα η αλυσιδωτή αντίδραση κατά την οποία προμηθευτές του Μαρινόπουλου θα βρεθούν σε αδυναμία αποπληρωμής των δικών τους υποχρεώσεων προς τρίτες επιχειρήσεις και πιστωτές, αναμένεται να πληθύνει τη λίστα των «λουκέτων», σε μια αλληλουχία γεγονότων που θα πολλαπλασιάσει τη ζημία στην αγορά.
Αλλωστε η δυνατότητα ανάκτησης απαιτήσεων από τον Μαρινόπουλο είναι περιορισμένη: ενδεχομένη βίαιη εκποίηση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας υπολογίζεται πως θα αποφέρει μόλις 279,145 εκατ. ευρώ. Ποσοστό δηλαδή μόλις 21,07% επί των συνολικών απαιτήσεων των πιστωτών της.
Αλλά δεν πληρώνονται όλοι οι πιστωτές με το ίδιο ποσοστό, αφού πολλά περιουσιακά στοιχεία είναι ήδη προσημειωμένα και πιστωτές όπως το Δημόσιο, οι εργαζόμενοι, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι τράπεζες έχουν προτεραιότητα έναντι των υπολοίπων. Οι μη ικανοποιηθείσες απαιτήσεις θα είναι έτσι τεράστιες και θα έχουν αλυσιδωτές αντιδράσεις για τη ρευστότητα και όχι μόνον του συνόλου της αγοράς.
Πηγη: hania.news