Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Βόμβα στο Facebook: Αυτά είναι τα προφίλ που θα κλείσουν μέχρι το τέλος της βδομάδας!


Σοκ σε δεκάδες χιλιάδες χρήστες μέσων κοινωνικής δικτύωσης σε όλη την Ευρώπη έχει προκαλέσει απόφαση ευρωπαϊκής επιτροπής.

Παράνομη θα θεωρείται πιθανόν από το τέλος αυτής της εβδομάδας η πρόσβαση παιδιών ηλικίας κάτω των 16 ετών σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Facebook, στις χώρες της Ευρώπης, αναφέρει σε δημοσίευμά του το βρετανικό ειδησεογραφικό δίκτυο BBC.



Όπως αναφέρεται, θα πρέπει να υπάρχει η ρητή συγκατάθεση των γονέων, προκειμένου τα παιδιά να έχουν πρόσβαση σε σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση βασίζεται στο αποτέλεσμα ψηφοφορίας της αρμόδιας επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, για την αύξηση του ορίου της «επιτρεπόμενης ψηφιακής ηλικίας» από τα 13 στα 16 έτη. «Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων παιδιών ηλικίας μικρότερης των 16 ετών, θα πρέπει να είναι νόμιμη μόνο εάν -και στο βαθμό που αυτή απαιτείται- υπάρχει συγκατάθεση ή άδεια από τον κηδεμόνα του παιδιού», αναφέρεται σε μια πρόσφατη τροποποίηση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων. 

Στην ουσία αυτό που προβλέπει η συγκεκριμένη τροποποίηση είναι ότι οι διαδικτυακές εταιρείες που θέλουν να απευθύνονται σε οποιονδήποτε χρήστη κάτω των 16 ετών θα πρέπει να έχουν πάρει πρώτα την άδεια των γονέων τους. Ειδικοί στη διαδικτυακή ασφάλεια υποστηρίζουν ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να κάνει τα παιδιά πιο ευάλωτα και όχι απαραίτητα ασφαλέστερα από κινδύνους που ελλοχεύουν στο Internet. 

Σε ανοικτή επιστολή που απέστειλαν στην επιτροπή, ειδικοί υποστηρίζουν ότι η αλλαγή του ορίου ηλικίας «θα στερούσε από τους νέους, εκπαιδευτικές και κοινωνικές ευκαιρίες, ενώ παράλληλα δεν θα παρείχε μεγαλύτερη προστασία».

Όπως αναφέρεται στο άρθρο που αναδημοσιεύει το newsbomb.gr, πολλά είναι τα παιδιά ηλικίας ακόμα και κάτω των 13 ετών που χρησιμοποιούν το Facebook και άλλες ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης, με ή χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους, οπότε είναι απορίας άξιο εάν η αύξηση του ορίου ηλικίας θα κάνει οποιαδήποτε διαφορά.

Πηγή: allabout.gr