Τρίτη 24 Μαΐου 2016

Έχετε Προσέξει Αυτοκόλλητα με Αριθμούς σε Φρούτα; Να Τι Σημαίνουν!!!


Οι περισσότεροι δεν δίνουν σημασία στα μικρά αυτοκόλλητα, που μερικές φορές υπάρχουν πάνω στα φρούτα και τα λαχανικά που αγοράζουν στο σούπερ μάρκετ.
Τα ενοχλητικά στρογγυλά αυτοκόλλητα έχουν πάντα κάποιους αριθμούς πάνω τους και παρά τα όσα πιστεύουν πολλοί, δεν βρίσκονται εκεί απλά για να μας ενοχλήσουν.


Οι αριθμοί είναι ένας κωδικός αναζήτησης τιμής (PLU), που χρησιμοποιούνται και τοποθετούνται σε μη επεξεργασμένα, φρέσκα προϊόντα. Τα μανάβικα και τα σούπερ μάρκετ χρησιμοποιούν αυτούς τους κωδικούς για να παρακολουθούν την απογραφή και για την επιτάχυνση, τον εξορθολογισμό και τη βελτίωση των χρόνων πώλησης. Τα αυτοκόλλητα και οι αριθμοί εντοπίζουν εύκολα τον τύπο του προϊόντος, την ποικιλία, και τον τρόπο που μεγάλωσε το φρούτο ή το λαχανικό, εξαλείφοντας έτσι το ανθρώπινο λάθος, που εμπλέκεται στο ταμείο, όπως το να μαντέψουν τι τύπος προϊόντος είναι.

Δεν έχουν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά αυτοκόλλητο PLU, δεδομένου ότι, τουλάχιστον στις ΗΠΑ, οι κωδικοί είναι προαιρετικοί και δεν απαιτείται από το νόμο. Ωστόσο, τα προϊόντα που τα διαθέτουν μπορούν να μας πουν πολλά για το πώς το συγκεκριμένο προϊόν έχει καλλιεργηθεί και αν είναι γενετικά τροποποιημένο, αν έχει παραχθεί με λιπάσματα και ζιζανιοκτόνα, ή αν είναι βιολογικής καλλιέργειας. Εδώ είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε:

Εάν ένας κωδικός PLU έχει μόνο τέσσερα ψηφία ή ξεκινάει με ένα μηδενικό, αυτό δείχνει ότι το προϊόν καλλιεργήθηκε με τον συμβατικό τρόπο με τη χρήση κοινών φυτοφαρμάκων. Δεδομένου, ότι είναι αποδεδειγμένο, ότι υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι για την υγεία μας, που συνδέονται με την κατανάλωση φυτοφαρμάκων, και ότι μπορούν να συσσωρευτούν στο σώμα μας, αυτοί οι κωδικοί μπορούν να σας βοηθήσουν να αποφύγετε αυτά τα είδη των προϊόντων. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι ένα μήλο που έχει αναπτυχθεί συμβατικά, θα φέρει τον κωδικό PLU 3073.


Αν ένας κωδικός PLU έχει πέντε ψηφία και αρχίζει με ένα 8, αυτό δείχνει ότι το προϊόν είναι γενετικά τροποποιημένο (ΓΤΟ). Βασικά οτιδήποτε έχει μεγαλώσει από γενετικά τροποποιημένο σπόρο, υπάγεται σε αυτή την κατηγορία και δεν έχει καλλιεργηθεί οργανικά ή συμβατικά. Σύμφωνα με το βίντεο και την ιστοσελίδα της Monsanto, υπάρχουν 8 εμπορικά διαθέσιμοι τύποι ΓΤΟ καλλιεργειών, που περιλαμβάνουν το καλαμπόκι, το βαμβάκι, τη σόγια, την αλφάλφα, την ελαιοκράμβη, τα ζαχαρότευτλα, τη κολοκύθα, και τη παπάγια.Ωστόσο, δεδομένου ότι οι κωδικοί PLU είναι προαιρετικοί, πολλοί καλλιεργητές και προμηθευτές σκόπιμα δεν επισημαίνουν τα προϊόντα τους, επειδή γνωρίζουν ότι οι καταναλωτές θα αποφεύγουν οτιδήποτε χαρακτηρίζονται ως ΓΤΟ. Για παράδειγμα, εάν δείτε ποτέ μια ετικέτα να ξεκινάει με 8, όπως 84011 πρόκειται για μια γενετικά τροποποιημένα μπανάνα.


Αν ένας κώδικας PLU έχει πέντε ψηφία και αρχίζει με ένα 9, αυτό δείχνει ότι το προϊόν έχει καλλιεργηθεί βιολογικά και δεν είναι γενετικά τροποποιημένο. Είναι τα βιολογικά φρούτα και τα λαχανικά που καλλιεργούνται χωρίς τη χρήση φυτοφάρμακων, ζιζανιοκτόνων, μυκητοκτόνων, εντομοκτόνων, ή συνθετικών λιπασμάτων. Έτσι, είναι πιο υγιεινά και πολύ καλύτερα για την υγεία μας, τη γη και το περιβάλλον. Οι έγκυες γυναίκες , και μικρά παιδιά μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από βιολογικά προϊόντα.


Σύνδεσμοι εταιρειών προϊόντων καθορίζουν τα πρότυπα και ρυθμίζουν τι πιστοποιεί όσα αναγράφονται στις ετικέτες. Στο παρελθόν υπήρξαν προβλήματα με παραπλανητικές ετικέτες, μιας και οι επιχειρήσεις και η γραμμή παραγωγής έχει στόχο το κέρδος.

Με λίγα λόγια, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτούς, ότι είναι 100% μη ΓΤΟ. Αν έχετε αμφιβολίες, ψάξτε για ένα 5-ψήφιο κωδικό PLU που ξεκινά με έναν αριθμό 9 και κάτι που δηλώνει σαφώς ότι το προϊόν είναι πιστοποιημένο, και 100% οργανικό.

Πηγη: olympospress.blogspot.gr