Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Το πανεπιστήμιο Κρήτης «αποκαθήλωσε» τον πρώην… επίτιμο καθηγητή Ρίχτερ



Έπειτα από τον σεισμό και τους πολλούς μετασεισμούς που προκάλεσε η αναγόρευση του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Γενική Συνέλευση του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίουαποφάσισε σήμερα την αποκαθήλωση του, ανακαλώντας τον τίτλο του.

Τέλος σε μια υπόθεση που προκάλεσε έντονους «σεισμούς» εντός και εκτός Κρήτηςέβαλε το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ανακαλώντας τον τίτλο επιτιμίας του Γερμανού καθηγητή Χάινς Ρίχτερ, ο οποίος με το βιβλίο του για την Μάχη της Κρήτης, επικρίνει τον αντιστασιακό αγώνα και αναγνωρίζει τους ναζί αλεξιπτωτιστές ως «ιδεολόγους ιππότες».


Υπενθυμίζεται ότι ο καθηγητής είχε παραπεμφθεί και σε δίκη με τον αντιρατσιστικό νόμο στην οποία αν και αθωώθηκε αυτό δεν συνέβη επί της ουσίας των λεγομένων του.
Το ανακοινωθέν του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης
Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, το οποίο απένειμε στον Καθηγητή Χ. Ρίχτερ τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα προ διετίας, έχει προβληματιστεί περισσότερο από κάθε άλλον από τις πρόσφατες εξελίξεις στην «υπόθεση Ρίχτερ», όπως αυτές έχουν αποτυπωθεί στην δημόσια σφαίρα.
Ωστόσο, παραμένοντας προσηλωμένο στην ακαδημαϊκή αρχή ότι οι επιστημονικές αντιπαραθέσεις, οσοδήποτε οξείες και εάν εμφανίζονται, οφείλουν όχι μόνο να διεξάγονται αλλά και να λύνονται στο πεδίο του επιστημονικού διαλόγου και της κριτικής δημοσιότητας, προτίθεται και στην περίπτωση αυτή να διαφυλάξει αυτήν την αρχή. Οι επιστημονικές απόψεις του Καθηγητή Ρίχτερ έχουν κριθεί.
Δεδομένου ότι η απονομή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα έγινε με αμιγώς ακαδημαϊκά κριτήρια και μάλιστα κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Συνέλευσης του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης, δεν μπορούμε παρά να διαπιστώσουμε ότι οι δηλώσεις του Χ. Ρίχτερ μετά το πέρας της δίκης σε μια σειρά Μέσων Ενημέρωσης, όχι μόνο της ημεδαπής αλλά και της αλλοδαπής, υπολείπονται κατά πολύ της στάσης που προσδοκά το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης από ένα πρόσωπο που το έχει τιμήσει με τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα, και τον αποξενώνουν από την επιστημονική και ακαδημαϊκή λογική.
Το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης υπενθυμίζει ότι η κατοχή του τίτλου του επίτιμου διδάκτορα δεν είναι χωρίς αξιακά εδραιωμένους όρους και προϋποθέσεις.


Ιδιαίτερα αναφέρουμε:
•    Τον ισχυρισμό του Καθηγητή Χ. Ρίχτερ ότι το αντίθετο επιστημονικό επιχείρημα άλλου συνάδελφου του για το κατοχικό δάνειο διατυπώνεται κάτω από την απειλή της απόλυσης του τελευταίου από το Ελληνικό Πανεπιστήμιο.  Η αναφορά του αυτή προσβάλλει ευθέως το Αυτοδιοίκητο όσο και την ίδια την υπόσταση του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου, του οποίου είναι μέλος.
•    Τις γενικευτικές απαξιωτικές του αναφορές στην ιστορία και στους πολίτες της Κρήτης, στη δημόσια σφαίρα.
•    Τις γενικευτικές του αναφορές, χωρίς καμία επιστημονική τεκμηρίωση, σε «Εβραίους που ψήφιζαν το τότε κυβερνόν κόμμα».
•    Τον παραλληλισμό εκ μέρους του, της ενδεχόμενης αφαίρεσης του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από σύγχρονο ελληνικό Πανεπιστήμιο με πρακτικές του εθνικοσοσιαλιστικού καθεστώτος, όπως συνέβη στην περίπτωση της αφαίρεσης του τίτλου του Τόμας Μαν από τους ναζί, την οποία επικαλείται ο Καθηγητής Ρίχτερ. Αυτός ο παραλληλισμός θίγει το ελληνικό Πανεπιστήμιο και την ιστορία του. Ας λάβει, υπόψη του ότι η ανάκληση ενός τίτλου δεν αποτελεί προνομία του ναζιστικού καθεστώτος. Απλώς, σε ένα δημοκρατικό καθεστώς, η ανάκληση δεν συνοδεύεται και από την καύση των βιβλίων.
Τέτοιες αναφορές του, τον θέτουν εκτός του κανονιστικού και αξιακού πλαισίου του Ελληνικού Δημοσίου Πανεπιστημίου. Με βάση λοιπόν τα προαναφερθέντα, το Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης, έχοντας πλήρη επίγνωση της ευθύνης του, αποφασίζει ομόφωνα να εισηγηθεί στην Κοσμητεία της Σχολής Κοινωνικών, Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών την ανάκληση του τίτλου του Επίτιμου Διδάκτορα από τον Καθηγητή Χ. Ρίχτερ.
Η Έκθεση που είχε προηγηθεί
Το ζήτημα είχε τεθεί προ ημερών προς συζήτηση, με τον καθηγητή Πολιτικής Φιλοσοφίας Δημήτρη Ι. Κοτρόγιαννο και τον επίκουρο καθηγητή Διεθνούς ΠολιτικήςΔημήτρη Ξενάκη να καταθέτουν την παραμονή της 75ης Επετείου από την Μάχη της Κρήτης Αιτιολογική Έκθεση, με την οποία εξηγούσαν αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους ο τίτλος που είχε επιδοθεί στον Ρίχτερ έπρεπε να αρθεί.
Η αιτιολογική έκθεση του Πανεπιστημίου ανέφερε ότι μετά την «ατυχή δικαστική διαδικασία», ο Γερμανός ιστορικός κλιμακώνει και αναβαθμίζει διαρκώς τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας, των Κρητών και της Εβραϊκής κοινότητας. Και πράγματι μόλις την προηγούμενη εβδομάδα σε νέα του συνέντευξη στην Καθημερινή, ο Χάινς Ρίχτερ, προκάλεσε ίσως περισσότερο από ποτέ. Όχι μόνο δεν πήρε πίσω τίποτα αλλά κατηγόρησε μάλιστα τους σύγχρονους Κρητικούς για την αντίσταση τους στα λεγόμενα του, χαρακτηρίζοντας τους  «φανατικούς» και άλλη... «ράτσα».  Άλλωστε, υποστήριξε εκ νέου ότι οι ναζί που εισέβαλαν στην Κρήτη το 1941 και κατέσφαξαν τους Κρήτες που συμμετείχαν στην Εθνική Αντίσταση, το έκαναν... με το γράμμα του νόμου. Είπε επίσης ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις πληρώθηκαν στην Ελλάδα και μετά... φαγώθηκαν. 
«Είναι ξεκάθαρο πως εκμεταλλευόμενος δυστυχώς τις βραβεύσεις από την Προεδρία της Ελληνικής Δημοκρατίας και το Πανεπιστήμιο Κρήτης, ο κ. Ρίχτερ αυτοπροβάλλεται σαν ο πλέον ειδικός για τη σύγχρονη ιστορία και τη λειτουργία του ελληνικού πολιτικού συστήματος στη γερμανική κυβέρνηση, διαχέοντας απίστευτες ανακρίβειες που δηλητηριάζουν τις ήδη τεταμένες σχέσεις με τη Γερμανία στο πλαίσιο της τρέχουσας οικονομικής κρίσης», τόνιζε η έκθεση του Πανεπιστημίου. 
Μάλιστα, υπογράμμιζε ότι οι απόψεις του κ. Ρίχτερ δεν απηχούν σε καμία περίπτωση τις απόψεις του Πανεπιστημίου Κρήτης: «Πέραν λοιπόν του δεδομένου ότι το επιστημονικό έργο του κ. Ρίχτερ ελέγχεται και αμφισβητείται από πολλούς έγκριτους ιστορικούς, θα πρέπει να επανεξεταστεί και να καταστεί απολύτως σαφές ποιο πρόσωπο και με ποια επιμέρους κριτήρια επιλέγεται από το Πανεπιστήμιο Κρήτης για την εξόχως τιμητική διάκριση την οποία αυτό επιφυλάσσει - και θα πρέπει να επιφυλάσσει - μόνο σε όσους θέλει πραγματικά να ταυτίσει με την πορεία και τις αξίες του».
Πηγη: www.pancreta.gr