Παρασκευή 27 Μαΐου 2016

Πώς φτιάχνουμε κοκορέτσι

Πώς φτιάχνουμε κοκορέτσι




Υλικά

  • Αλάτι και πιπέρι
  • Κύμινο προαιρετικά
  • Νερό
  • Ξίδι
  • 2 συκωταριές
  • Γλυκάδια όσα επιθυμείτε
  • 2 κρεμμύδια

Εκτέλεση

Για το καθάρισμα των αντεριών
  1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε τις αντεριές, αφήνοντάς τα για περίπου μία ώρα με νερό και ξύδι. Στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά και μεταφέρουμε τη λεκανίτσα στο νεροχύτη.
  2. Με ένα ξυλαράκι θα γυρίσουμε τα έντερα έτσι ώστε να βγει το μέσα, έξω. Αυτό γίνεται ως εξής. Διπλώνουμε λίγο τη μία άκρη του εντέρου και με το ξυλάκι την σπρώχνουμε στο εσωτερικό του.Κρατώντας με το δεξί χέρι το ξυλάκι και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του χεριού αυτού, μαζεύουμε στο ξύλο αρκετό έντερο.
  3. Με το αριστερό χέρι, βοηθάμε το έντερο να μαζεύεται στο ξυλάκι, προσέχοντας μην το τρυπήσουμε. Όταν μαζευτεί αρκετό, το αφήνουμε να «πέσει» σε ένα μπολάκι που έχουμε μέσα του άφθονο νερό. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γυρίσει όλο το έντερο ανάποδα. Αν κάπου το έντερο τρυπήσει, το κόβουμε εκεί. Όταν έχει περάσει το ξύλο μέσα από το έντερο, τραβάμε πολύ προσεκτικά το έντερο έτσι ώστε να γυρίσει το μέσα-έξω.
  4. Όταν γυρίσουμε τις αντεριές, τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε σε ένα μπολάκι που έχουμε νερό και το χυμό από τα τρία λεμόνια. Έτσι τα έντερα ασπρίζουν και σφίγγουν και θα μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα.
  5. Κόβουμε την συκωταριά και τα γλυκάδια σε κομμάτια μεσαίου μεγέθους. Χοντροκόβουμε το κρεμμύδι και το βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ μαζί με το αλάτι, το πιπέρι, το κύμινο, τα γλυκάδια και την κομμένη συκωταριά και τα ανακατεύουμε με το χέρι μας καλά.

Για τη συναρμολόγηση
  1. Παίρνουμε τη σούβλα και περνάμε σε αυτήν εναλλάξ τα κομμάτια της συκωταριάς και των γλυκαδιών που πάνω τους έχουν κολλήσει κομματάκια από το κρεμμύδι. Τέλος τυλίγουμε τις αντεριές μία-μία γύρω από το κοκορέτσι ως εξής. Δένουμε ένα κόμπο με την άκρη της αντεριάς στην αρχή του κοκορετσιού. Γυρνώντας τη σούβλα, τυλίγουμε το άντερο, όπως το σπάγκο στην καλούμπα.
  2. Όταν τελειώσει το άντερο στερεώνουμε καλά με κόμπο την άκρη του στην αρχή του επομένου και συνεχίζουμε μέχρι τέλος. Την τελευταία άκρη την στερεώνουμε περνώντας την κάτω από μια-δυο στρώσεις εντέρων.
  3. Το κοκορέτσι το ετοιμάζουμε πάντα από το πρωί της προηγούμενης ημέρας και το φυλάμε στη σούβλα όρθιο, να στάζει μέσα σε ταψί.
Για το ψήσιμο
  1. Ψήνουμε κοντά στη φωτιά γυρνώντας τη σούβλα αρκετά γρήγορα.
  2. Μόλις πάρει χρώμα το μεταφέρουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και αφήνουμε να ψηθεί για 1 1/2 με 2 ώρες μέχρι να σταματήσει να αφρίζει.