Τρίτη 24 Μαΐου 2016

«Φρούριο» η Κρήτη εν όψει της ιστορικής Πανορθόδοξης Συνόδου, της πρώτης μετά το Σχίσμα του 1054


Τον… ύπνο τους έχουν χάσει τις τελευταίες εβδομάδες οι επικεφαλής των Αρχών Ασφαλείας της Κρήτης εν όψει της ιστορικής Πανορθόδοξης Συνόδου, της πρώτης μετά το Σχίσμα του 1054, που θα πραγματοποιηθεί στο νησί από τις 16 έως τις 27 Ιουνίου.

Οι Προκαθήμενοι των 14 Αυτοκέφαλων Ορθόδοξων Εκκλησιών που θα συμμετάσχουν στη Σύνοδο και οι πολυμελείς αντιπροσωπείες τους προσεγγίζουν τους 400.
Σε αυτούς θα πρέπει να προστεθεί η παρουσία κατά την έναρξη και λήξη των εργασιών παρατηρητών άλλων χριστιανικών εκκλησιών ή ομολογιών και στελεχών χριστιανικών οργανώσεων, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν δικαίωμα ψήφου. Επιπρόσθετα οι Αρχές καλούνται να διαχειριστούν και έναν τεράστιο αριθμό δημοσιογράφων και τεχνικών που θα καλύψουν τις εργασίες της Συνόδου, με τις διαπιστεύσεις να ξεπερνούν τις 400.

Ηδη οι προετοιμασίες για τον σχεδιασμό των μέτρων ασφαλείας είναι «πυρετώδεις» καθώς σε τοπικό επίπεδο δεν υπάρχει προηγούμενο. Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. δεν κρύβουν την ανησυχία και τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο θα μπορέσουν να συντονίσουν το όλο εγχείρημα με τις ιδιαιτερότητες που παρουσιάζει, χωρίς να ανακύψουν απρόοπτα.
Η Πανορθόδοξη Σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις της Ορθόδοξης Ακαδημίας στο Κολυμπάρι -όπου εκτελούνται με εντατικούς ρυθμούς εργασίες ανακαίνισης- αλλά το πρόγραμμα περιλαμβάνει θρησκευτικά συλλείτουργα σε Ηράκλειο και Χανιά, πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξουν μετακινήσεις των Προκαθημένων και μελών των αντιπροσωπειών τους, με τις υπηρεσίες Ασφαλείας και Τάξης να πρέπει να προσαρμόσουν τους σχεδιασμούς τους ανά περίσταση.


Οι μεταφορές
Για παράδειγμα, τις ημέρες που θα τελεστούν τα συλλείτουργα στο Ηράκλειο, στον Ναό του Αγίου Τίτου και στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Μηνά (όπου θα είναι παρών και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας), οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης θα «νεκρώσουν».
Εκτός από την αυτοκινητοπομπή που θα μεταφέρει τους 14 Προκαθημένους, θα διατεθούν περίπου 20-25 λεωφορεία για τη μεταφορά μελών των αντιπροσωπειών τους. Εκτιμάται ότι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες άνθρωποι, θα συρρεύσουν έξω από τους δύο ναούς προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τις ιστορικές αυτές στιγμές, κάτι που επιθυμεί τόσο το Οικουμενικό Πατριαρχείο όσο και η Αρχιεπισκοπή Κρήτης που αναμένεται να απευθύνει δημόσια σχετικό κάλεσμα. Επιθυμία της Εκκλησίας της Κρήτης είναι να προσέλθει ο κόσμος και να υπάρχει παρουσία πιστών μέσα στους ναούς.
Αυτό προκαλεί «πονοκέφαλο» στις Αρχές που θα πρέπει να κρατήσουν τον μεγαλύτερο όγκο του πλήθους εκτός των δύο ναών και να προχωρήσουν σε εξονυχιστικό έλεγχο όσων πιστών προλάβουν να εισέλθουν καθώς οι θέσεις θα είναι περιορισμένες με βάση τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει.
Σε «φρούριο» αναμένεται να μετατραπούν τα τρία ξενοδοχεία του Ηρακλείου, τα οποία έχουν επιλεγεί για τη διαμονή των 14 Προκαθημένων και των αντιπροσωπειών τους. Με βάση τις κρατήσεις, οι περισσότεροι θα καταλύσουν στο ξενοδοχείο «Ατλαντίς», ενώ κάποιοι θα μείνουν στα ξενοδοχεία «Μέγαρο» και «Galaxy».
Χαμηλοί τόνοι
Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόσο για την κράτηση των δωματίων όσο και των οχημάτων που θα διατεθούν για τη μεταφορά των Προκαθημένων, από την πλευρά του Οικουμενικού Πατριαρχείου ζητήθηκε να διατηρηθούν χαμηλοί τόνοι και να αποφευχθούν τυχόν υπερβολές που μπορεί να προκαλέσουν το κοινό αίσθημα. Λέγεται ότι στον Οικουμενικό Πατριάρχη προσφέρθηκε η μεγάλη σουίτα του ξενοδοχείου, ο ίδιος όμως ζήτησε να μείνει σε ένα απλό δωμάτιο.
Δρακόντεια θα είναι και τα μέτρα ασφαλείας στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου με την άφιξη και αναχώρηση των Ορθόδοξων αποστολών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έξοδος των Προκαθημένων από την πίστα του αεροδρομίου θα γίνει μέσω των παρακείμενων εγκαταστάσεων της 126 Σ.Μ.
Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. ιδιαίτερη βαρύτητα δίδεται, κυρίως για λόγους ασφαλείας, στην παρουσία του Πατριάρχη Ρωσίας Κύριλλου και στην παρουσία του Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλου.
Είναι βέβαιο ωστόσο ότι οι αποστολές τους θα συνοδεύονται από στελέχη ασφαλείας των χωρών τους που ήδη έχουν ενημερωθεί από πρώτο χέρι για όλες τις λεπτομέρειες του προγράμματος, των χώρων και των δρομολογίων όπου θα κινηθούν οι ιεράρχες κατά την παραμονή τους στην Κρήτη. Οι Αρχές δεν φοβούνται τόσο την εκδοχή ενός τρομοκρατικού χτυπήματος όσο την εκδήλωση επεισοδίων ή ακραίων αντιδράσεων θρησκευτικού χαρακτήρα από ομάδες ή μεμονωμένα άτομα.